Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 569 bajtów, 31 maja
== Pomysł na order ==
Biorąc pod uwagę zamiłowanie obu panów do staropolskiego szlachecko-dworkowego sznytu, nie powinno dziwić, że Edward Pożerski zaprzyjaźnił się z młodszym od siebie o trzydzieści lat Tadeuszem Przypkowskim. Jędrzejowski gnomonik był jednym z Polaków, którzy będąc w Paryżu, zapraszani byli na polskie obiadki do słynnego gastroenterologa. Przypkowski długo wspominał karafkę Baccarata wypełnioną koniakiem z piwnic Polignaca, którego połowę wlał Pożerski do sosu.<ref>{{Cyt | tytuł = Studia Polonijne | nazwisko r = Pietrzkiewicz | imię r = Dorota | rozdział = Francusko-polskie życie Edwarda Aleksandra Pożerskiego | adres rozdziału = https://ojs.tnkul.pl/index.php/sp/article/download/14408/14078/ | wydawca = Towarzystwo Naukowe {{small|KUL}} i Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II | rok = 2020 | tom = 41 | strony = 82 }}</ref>
* Przyjaźń Pożerskiego z Przypkowskim