Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 1287 bajtów, 1 czerwca
== Potrawa trzecia: Karp w Cyrankiewiczówce ==
Jeżdżąc na trasie między w Warszawą a swym rodzinnym Krakowem, Cyrankiewicz lubił zatrzymać się w restauracji Ratuszowej w Szydłowcu, aby rozkoszować serwowanym tam karpiem w śmietanie. Z czasem wieczny premier doprowadził do urządzenia w budynku miejscowego domu towarowego nowej, większej restauracji -- o nazwie: Biesiada -- w której na piętrze znajdowała się specjalna salka dla vipów, potocznie zwana Cyrankiewiczówką. Szefem kuchni został tam oczywiście dawny szef z Ratuszowej, czyli Stanisław Cuper.<ref>{{Cyt
| tytuł = Szydłowiec dla turystów
| rozdział = Karp w śmietanie
| adres rozdziału = https://www.facebook.com/visitszydlowiec/posts/pfbid02WesvEVBesPK9K5jmLN53ZKYr6EaWjoZ5dfmTrJ2netJ9N9HVpikFE81gv2wTGn6Zl
| wydawca = Facebook
| rok = 21 listopada 2017
}}</ref> W 1970 r. Cuper został nawet oddelegowany na jakieś wydarzenie gastronomiczne w Wenecji, skąd powrócił z pucharem, który wygrał właśnie swoim karpiem.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
| imię r = Jan
| rozdział = Spod znaku Pomiana
| adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/20085
| miejsce = Kraków
| rok = 1970
| wolumin = nr 1307
| strony = 9
}}</ref>
 
[[File:Karp w śmietanie.jpg|thumb|Karp w śmietanie ''à la'' Cuper [https://www.facebook.com/visitszydlowiec/posts/pfbid0UVcbKYV1wcdNRmYvi6qAd4tsCv2ACQUTsT4f213GUnpN5kdurr7qe2m4GTeXGjdFl podawany w hotelu Primagor w Szydłowcu]]]
{{ Cytat