Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny

Dodane 24 bajty, 23:00, 3 mar 2019
== Przepis ==
Przepis -- tradycyjnie -- musi być[[File:Bigos. jpg|thumb|A ponieważ cały dzisiejszy wpis mógłby też nosić tytuł "Bigos w literaturze", to poniżej zamieszczam najdokładniejszą recepturę przyrządzenia bigosumój własny bigos, jaką znalazłem w formie wierszatym razem z kiszoną kapustą.  <!-- Dorsz marynowany w maślance z przyprawamiA do tego następujące przyprawy:* kmin* goździki* cebula, pieprz* szafran Kapusta duszona z dodatkami:* pieprz* , ziele ang.* angielskie, liście laur.* laurowe, majeranek* , jałowiec* , wędzona ostra papryka wędzona* grzyby* , kmin rzymski, goździki, szafran, suszone podgrzybki, suszone śliwki susz.* cebula* , miód* , wytrawne czerwone wino* , przecier pomidpomidorowy.-->]]
{{cytat
| <poem>Trzeba garnek wziąć.
Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.</poem>
| źródło = {{Cyt | tytuł = Przekrój | nazwisko r = Kern, | imię r = Ludwik Jerzy (1996), ''[ | rozdział = Bigos | adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/105160 Bigos,]'' ''Przekrój'' | wydawca = | miejsce = Kraków | rok = 1996 | wolumin = nr 2686 (50/1996), s. | tom = | strony = 42 }} }}
== Przypisy ==