Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 563 bajty, 1 czerwca
== Odznaczeni ==
W naszych czasach order można sobie zamówić w jadłodajni McDonalda [[File:Order Pomiana - Francja 2.JPG|thumb|Przypkowski (kto tam bywa, ten wiez prawej). Dawniej na order trzeba było sobie zasłużyć. A jeśli chodzi o Order wręcza odznaki orderu PomianaRogerowi Topolinskiemu (z lewej) i Jean-Dominique'owi Arnaboldiemu (Paryż, to był tak bardzo ekskluzywny, że odznaczonych tym wyróżnieniem było mniej więcej tyluż, co członków kapituły1965 r.). ]]
<gallery mode=packed heights=200px>File:W naszych czasach order można sobie zamówić w jadłodajni McDonalda (kto tam bywa, ten wie). Dawniej na order trzeba było sobie zasłużyć. A jeśli chodzi o Order Pomiana - Francja 2, to był tak bardzo ekskluzywny, że liczba odznaczonych tym wyróżnieniem była zbliżona do liczby członków kapituły, która to odznaczenie nadawała.JPG| Chociaż Przypkowski (z prawej) wręcza odznaki orderu utrzymywał, że celem Orderu Pomiana Rogerowi Topolinskiemu (z lewej) i jest doskonalenie kuchni polskiej, to od początku zakładał, że dekorowani orderem będą głównie cudzoziemcy. W pierwszej kolejności do odznaczenia zaproponował dwóch Francuzów: paryskiego restauratora Rogera Topolinskiego oraz dziennikarza gastronomicznego Jean-Dominique'owi Arnaboldiemu (Paryża Arnaboldiego. {{small|MSZ}} poleciło polskiemu ambasadorowi w Paryżu użyczenie na potrzeby uroczystości lokalu ambasady, 1965)jak też zapewnienie zwyczajowego drinka.  <gallery mode=packed heights=500px>
File:Order Pomiana - Francja.JPG|Przypkowski z członkami francuskiego kolegium orderu Pomiana (Paryż, 1971)
</gallery>