Otwórz menu główne
Z widelcem wśród książek
Szukaj
Zmiany
← poprzednia edycja
następna edycja →
Szkic:Historia kuchni polskiej
Dodane 163 bajty
,
3 września
brak opisu edycji
{| class="wikitable"
|+
!
Nr
{{small|Sezon}}
!{{small|Odc.}}
!Tytuł
!Data
!Powiązane wpisy
|-
|I.
|1.
|Chrzest Mieszka: Wino, oliwa i post
|07.04.2024
|
|-
|I.
|2.
|Kuchnia Jadwigi i Jagiełły
|[[Wierzynek – pierwszy polski restaurator?]]<br>[[Bajgle, precle, obwarzanki]]
|-
|I.
|3.
|Kuchnia krzyżacka, czyli kiełbasa na wielki post
|[[Jak wymigać się od krucjaty]]
|-
|I.
|4.
|Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej
|[[Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących]]
|-
|I.
|5.
|Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni
|[[Jeść zdrowo i z humorem]]
|-
|I.
|6.
|Szczupak po polsku: Na podbój Europy
|
|-
|I.
|7.
|''Ollaputreda'' francuska, czyli wielkanocny pasztet króla Zygmunta III
|[[Z wizytą w Soplicowie: Śniadanie u Sędziego]]
|-
|I.
|8.
|Kapłon we flaszy: Sekrety Stanisława Czernieckiego
|[[Kuchnia staropolska dla początkujących]]<br>[[Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska]]
|-
|I.
|9.
|W czasach króla Jana
|[[Co nam dała bitwa pod Wiedniem?]]
|-
|I.
|10.
|Stanisław Leszczyński i moda na dania znad Wisły
|[[Stanisław Leszczyński i czterdziestu rozbójników]]
|-
|colspan=6|
|-
|II.
|11.
|Jak kucharka mieszczańska stała się kucharzem doskonałym
|
|-
|II.
|12.
|Paul Tremo
|''[[Szkic:Co jadano na obiadach czwartkowych?|Co jadano na obiadach czwartkowych?]]''
|-
|II.
|13.
|Jan Szyttler
|
|-
|II.
|14.
|Skopy, perki i czernina: Kuchnia wielkopolska
|
|-
|II.
|15.
|Kapuśniak z pulardą, czyli kuchnia polska pierwszej połowy XIX wieku
|
|-
|II.
|16.
|Pyry, kartofle i ziemniaki: Koniec głodu
|'''Mój występ'''<br>''[[Szkic:Gastronomiczny Order Pomiana|Gastronomiczny Order Pomiana]]''
|-
|II.
|17.
|Lucyna Ćwierczakiewiczowa
|''[[Szkic:Weź kopę jaj…|Weź kopę jaj…]]''
|-
|II.
|18.
|Kuchnia koszerna
|[[Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością]]<br>[[W weselu chleb spożywaj, w radości pij wino]]
|-
|II.
|19.
|''Polnische zatscherken'': Polityczna wojna i kulinarny pokój
|
|-
|II.
|20.
|W gościnie u hrabiów Potockich: Galicja
|
|-
|II.
|21.
|Kulinarne zjednoczenie i smak dwudziestolecia
|
|-
|II.
|22.
|Kuchnia wojenna
|'''Mój występ'''
|-
|II.
|23.
|Kuchnia PRL: Wódka i zakąska
|
|-
|II.
|24.
|Idzie nowe: Kulinarne odrodzenie Polski.
|
|-
|II.
|25.
|Wielkanoc
|[[Co się święci?]]
|-
|II.
|26.
|Wigilia
Kpalion
Biurokraci
,
Komentarz administratorów
,
Administratorzy interfejsu
,
Administratorzy
10 439
edycji