Otwórz menu główne

Zmiany

Wierzynek – pierwszy polski restaurator?

Dodane 212 bajtów, 19:02, 31 mar 2019
}}
Inna rzecz, że Deschamps był prekursorem francuskiego poczucia wyższości kulinarnej i&nbsp;krytykował wszystko, co było do jedzenia na wschód od Renu. <ref>{{Cyt | nazwisko = Scully | imię = Terence | tytuł = The Art of Cookery in the Middle Ages | wydawca = The Boydell Press | miejsce = Woodbridge | rok = 1995 | strony = 233 }}</ref> To, co w&nbsp;czeskiej kuchni budziło u&nbsp;niego obrzydzenie, to w&nbsp;końcu nic innego niż typowe dla klimatu północnej Europy metody konserwacji żywności: wędzone mięso, solone ryby, kiszona kapusta, marynaty w&nbsp;occie piwnym. W&nbsp;przeciwieństwie do Francuza, Polacy nie mieli najmniejszych oporów przed kopiowaniem czeskich wzorców żywieniowych. ''Kuchmistrzostwo'', najstarsza znana książka kucharska w&nbsp;języku polskim, była przekładem kompendium przepisów Pavla Severýna pt. ''Kuchařství'' z&nbsp;1535&nbsp;r.; niestety zachowało się z&nbsp;niej tylko kilka przepisów – z&nbsp;czego akurat wszystkie na ocet.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przegląd Historyczny
| nazwisko r = Spychaj