Otwórz menu główne

Zmiany

Bajgle, precle, obwarzanki

Dodane 1380 bajtów, 17:50, 25 kwi 2019
brak opisu edycji
* [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food]
 
== Precle ==
* [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52013XC0911(02)&qid=1556212681922 EUR-Lex: Bayerische Breze]
 
== Obwarzanki ==
* [https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52010XC0216(01) EUR-Lex: Obwarzanek krakowski]
* {{ Cyt
| nazwisko = Czaja
| imię = Izabela
| nazwisko2 = Gadocha
| imię2 = Marcin
| rok = 2008
| tytuł = Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika
| miejsce = Kraków
| wydawca = Bartosz Głowacki
}}
* {{ Cyt
| nazwisko = Dembińska
| imię = Maria
| inni = red. William Woys Weaver
| rok = 1999
| tytuł = Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past
| miejsce = Philadelphia
| wydawca = University of Pennsylvania Press
}}
* {{ Cyt
| nazwisko r = Przezdziecki
| imię r = Alexander
| rok = 1854
| rozdział = Życie domowe Jadwigi i Jagiełły: z regestrów skarbowych z lat 1388–1417
| tytuł = Biblioteka Warszawska
| wolumin = 2
| strony = 299–320
| miejsce = Warszawa
| wydawca = Drukarnia Stanisława Strąbskiego
| adres rozdziału = https://books.google.pl/books?id=RrgDAAAAYAAJ&pg=PA304
}}
 
== Bajgle ==
* {{ Cyt
| nazwisko = Balinska
| imię = Maria
| rok = 2008
| tytuł = The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread
| miejsce = New Haven and London
| wydawca = Yale University Press
}}
* [https://books.google.pl/books?id=AoWlCmNDA3QC&lpg=PT504&pg=PT504 Pretzel; in: The Oxford Companion to American Food and Drink]
* [https://books.google.pl/books?id=bIIeBQAAQBAJ&lpg=PA652&pg=PA652 Pretzel; in: The Oxford Companion to Food]
* [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City]