Otwórz menu główne

Zmiany

Bajgle, precle, obwarzanki

Dodane 247 bajtów, 13:50, 12 lip 2019
Skąd zatem taka ich popularność? Otóż te dziurawe kształty mają dwie zalety: po pierwsze, bułka z dziurą ma niewiele mniejszą objętość, ale znacznie większą powierzchnię, niż podobnej wielkości bułka bez dziurki (dowód poprzez stosowne obliczenia powierzchni i objętości torusa oraz elipsoidy obrotowej pozostawiam jako zadanie dla Czytelnika). Zaś większa powierzchnia oznacza, że podczas obróbki termicznej ciepło rozprowadza się wewnątrz wypieku szybciej i bardziej równomiernie. Po drugie, dziurawe pieczywo jest łatwe w transporcie – zwłaszcza dla ulicznego sprzedawcy, który precelki czy obwarzanki mógł sobie po prostu nanizać na sznurek czy drąg i tak chodzić z nimi po ulicy. A i klienci, jeśli nie zjedli go od razu, to czasem zakładali sobie taki produkt na rękę jak bransoletkę, by zostawić go sobie na później.
 
{{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Jwf1Bl_RoiU|poz=right|szer=350|opis=<poem><i>Nu, kojft-że bubliczki,
Hejsinke bejgelech,
Di lecte bejgelech,
Nu, kojft, baj mir…</i></poem>}}
* [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food]
File:Bread shop in the street.jpg|Chłopiec sprzedający ka'aki w Jerozolimie
File:Martwa natura z ciambellami.JPG|Martwa natura z ciambellami
File:Bublik baranka sushka.png|Bublik, baranka i suszka
</gallery>