Otwórz menu główne

Zmiany

Bajgle, precle, obwarzanki

Usunięte 1101 bajtów, 13:23, 14 sie 2019
brak opisu edycji
W 2001 r. Amerykanin Nava DeKime założył na Kazimierzu kawiarnię o nazwie Bagelmama. Był to pierwszy w lokal w Krakowie, gdzie można było kupić bajgle w stylu nowojorskim. Tak oto historia potoczyła się obwarzankiem i bajgle wróciły do Krakowa.
 
== Przepis ==
W 1984 r. Lenderowie sprzedali swoją firmę Kraftowi, producentowi serka Philadephia. Z tej okazji we Florydzie zorganizowano wielki marketingowy ślub, gdzie panną młodą była wanna wypełniona serkiem, a pan młodym – ponaddwumetrowy bajgiel. Dwa lata później w jednej tylko fabryce Kraft produkował już milion dziurawych bułek dziennie.
 
* [https://www.kwestiasmaku.com/przepis/bajgle Bajgle]
* [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City]
 
== Bibliografia ==
[[File:Clodion, La gimblette.jpg|thumb|upright|Na koniec odrobina rokokowej pornografii dziecięcej: ''La gimblette'', terakotowa figurka autorstwa Clodiona (Claude'a Michela, 1738–1814), wykorzystująca motyw z obrazów Jean-Honoré Fragonarda. Tytyłowa ''gimblette'' (wym. ''żę-blet'') to mały francuski obwarzanek, którym dziewczynka nęci uniesionego stopami pieska, ukazując przy tym światu pewną część ciała, będącą wizualnym powtórzeniem smakowitego wypieku z dziurką.]]
* {{ Cyt
| wydawca = Yale University Press
}} [https://read.amazon.com/?asin=B003VS0CEC]
* [https://books.google.pl/books?id=hCegCgAAQBAJ&lpg=PA353&pg=PA353 Lox; in: Savoring Gotham: A Food Lover's Companion to New York City]
 
== Notatki ==
 
 
* [https://books.google.pl/books?id=-HStec87HdcC&lpg=PT96&&pg=PT96 Breads, Ring-Shaped; in: The Oxford Companion to Italian Food]
* [https://www.sbs.com.au/food/article/2016/07/25/bagels-no-these-are-girde-naan Bagels? No, these are girde naan]
* [https://eu.usatoday.com/story/travel/experience/food-and-wine/2018/11/01/worlds-best-bagel-varieties/1831919002/ Where to find 5 of the world’s best bagel varieties]
* [http://www.artnet.com/artists/cristoforo-munari/natura-morta-con-ciambelle-e-anguria-e-sopra-un-cxWTAJ1CFe90HxAvDwjUyQ2 Natura morta con ciambelle...]
* [http://www.firenzerestaura1972.beniculturali.it/index.php?it/23/le-opere/182/madonna-della-pappa Madonna della pappa]
* {{ Cyt
| nazwisko = DembińskaCzaja| imię = MariaIzabela| inni nazwisko2= Gadocha| imię2 = red. William Woys WeaverMarcin| rok = 19992008| tytuł = Food and Drink in Medieval PolandObwarzanek krakowski: Rediscovering a Cuisine of the Pasthistoria, tradycja, symbolika| miejsce = PhiladelphiaKraków| wydawca = University of Pennsylvania PressBartosz Głowacki
}}
* [http://grandturkishbazaar.blogspot.com/2017/04/what-is-simit-turkeys-most-popular.html Simit]
* [https://books.google.de/books?id=YHvfetM9gcUC&pg=PA229 Ka'ak]
* [https://photos.google.com/photo/AF1QipOlKlsqtlVtP8kls_AWgCNyw2Je4wqqnC4LuuUg Obwarzanki i precle]
* [https://photos.google.com/photo/AF1QipNb_Gp-hwp9AQZck0BVdjHdRlFty1-anuFGdepM "Precle krakowskie" w Krakowie]
 
== Przepis ==
W 1984 r. Lenderowie sprzedali swoją firmę Kraftowi, producentowi serka Philadephia. Z tej okazji we Florydzie zorganizowano wielki marketingowy ślub, gdzie panną młodą była wanna wypełniona serkiem, a pan młodym – ponaddwumetrowy bajgiel. Dwa lata później w jednej tylko fabryce Kraft produkował już milion dziurawych bułek dziennie.
* [https://www.kwestiasmaku.com/przepis/bajgle Bajgle]
 
[[File:Clodion, La gimblette.jpg|thumb|upright|Na koniec odrobina rokokowej pornografii dziecięcej: ''La gimblette'', terakotowa figurka autorstwa Clodiona (Claude'a Michela, 1738–1814), wykorzystująca motyw z obrazów Jean-Honoré Fragonarda. Tytyłowa ''gimblette'' (wym. ''żę-blet'') to mały francuski obwarzanek, którym dziewczynka nęci uniesionego stopami pieska, ukazując przy tym światu pewną część ciała, będącą wizualnym powtórzeniem smakowitego wypieku z dziurką.]]
{{Przypisy}}
{{Nawigacja|poprz=Pszczeli król}}