Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Rozmiar się nie zmienił, 12:01, 18 mar 2020
brak opisu edycji
}}
== Dania mięsne ==[[File:Alexander Adriaenssen - Still life with a ham and chicken on silver plates, glasses of wine and beer, a bread roll, a peeled lemon and an earthenware jug on a table draped with a grey cloth.jpg|thumb|„''Zresztą zaś mięs wszelakich był wielki dostatek…''”<ref>A. Mickiewcz, ''op. cit.'', księga XI, wers 147</ref><br>Obraz Alexandra Adriaenssena (XVII w.)]] {{ Cytat| <poem>Inni na rożny sadzą ogromne pieczenieWołowe, sarnie, combry dzicze i jelenie;Ci skubią stosy ptactwa, lecą puchów chmury,Obnażają się głuszce, cietrzewie i kury. {{...}}Zresztą zaś mięs wszelakich był wielki dostatek,Co się zgromadzić dało i z domu, i z jatek,I z lasów, i z sąsiedztwa, z bliska i z daleka {{...}}</poem>| źródło = XI, 138–149}} {{ Cytat| Cebuli surowej usiekaj tak drobno jako mak, zmieszaj z młodym masłem, pieprzem, kładź w nakrawane gorące pieczyste, a daj gorąco.| źródło = CF, 42 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/53]}}  * Z brunellami (przepis na potrawę z pinellami niemal identyczny){{ Cytat| Weźmij kapłona albo cielęciny, albo gołębi, ochędoż, rozbierz w członki, nakraj cebulę i pietruszki drobno. To wszystko włóż w rynkę i masła dobrego, soli. Warz, a gdy dowiera, włóż brunelli i cukru. Przywarz, przydawszy pieprzu i gałki [muszkatołowej], i trochę octu winnego, a daj na stół.| źródło = CF, 21 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/32]}} == Danie rybne ==
[[File:Snyders Fish stall.jpg|thumb|„''Owe ryby!''”<ref>A. Mickiewicz, ''op. cit.'', księga XII, wers 148</ref><br>Obraz Fransa Snydersa (1630).]]
File:Szczuka całkiem nierozdzielna 6.jpg | [https://www.lubraniec.pl/asp/_drukuj.asp?typ=13&sub=170&menu=101&dzialy=101&akcja=artykul&artykul=450]
</gallery>
 
== Dania mięsne ==
[[File:Alexander Adriaenssen - Still life with a ham and chicken on silver plates, glasses of wine and beer, a bread roll, a peeled lemon and an earthenware jug on a table draped with a grey cloth.jpg|thumb|„''Zresztą zaś mięs wszelakich był wielki dostatek…''”<ref>A. Mickiewcz, ''op. cit.'', księga XI, wers 147</ref><br>Obraz Alexandra Adriaenssena (XVII w.)]]
 
{{ Cytat
| <poem>Inni na rożny sadzą ogromne pieczenie
Wołowe, sarnie, combry dzicze i jelenie;
Ci skubią stosy ptactwa, lecą puchów chmury,
Obnażają się głuszce, cietrzewie i kury. {{...}}
Zresztą zaś mięs wszelakich był wielki dostatek,
Co się zgromadzić dało i z domu, i z jatek,
I z lasów, i z sąsiedztwa, z bliska i z daleka {{...}}</poem>
| źródło = XI, 138–149
}}
 
{{ Cytat
| Cebuli surowej usiekaj tak drobno jako mak, zmieszaj z młodym masłem, pieprzem, kładź w nakrawane gorące pieczyste, a daj gorąco.
| źródło = CF, 42 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/53]
}}
 
 
* Z brunellami (przepis na potrawę z pinellami niemal identyczny)
{{ Cytat
| Weźmij kapłona albo cielęciny, albo gołębi, ochędoż, rozbierz w członki, nakraj cebulę i pietruszki drobno. To wszystko włóż w rynkę i masła dobrego, soli. Warz, a gdy dowiera, włóż brunelli i cukru. Przywarz, przydawszy pieprzu i gałki [muszkatołowej], i trochę octu winnego, a daj na stół.
| źródło = CF, 21 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/32]
}}
== Wety ==