Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 441 bajtów, 23:58, 18 mar 2020
'''Łososie''' świeże i '''suche''', gdańskie i '''dunajeckie''', czeczugi, jesiotry świeże, słone i wędzone, pstrągi, brzany, śliż, kiełbie, lipienie, certy świeże i suche, głowacze, węgorze świeże i suche, rzeczne ryby różne, słone ryby, '''wyzina świeża, wyzina słona, wyzina wędzona''', śledzie, '''kawior wenecki, kawior turecki''', śledzie dunajskie, śledzie wędzone, perki, '''flądry''', platajki, '''szczuki główne, szczuki podgłówne, szczuki łokietne''', szczupaki półmiskowe, obłączki, karpie dunajskie, '''karpie ćwiki''', karpie półmiskowe, okonie, karasie, leszcze, liny, sztokfisz, dorsz, '''pomuchle''', amernice, ostrygi, żółwie, ślimaki, raki.
| źródło = CF, 5 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/16]
}}
 
=== Karp z pinellami ===
{{ Cytat
| Oczesane ryby zrysuj [tj. oskrob] a na dzwona pokraj; cebule, pietruszki drobno nakraj; włóż w kociołek albo rynkę, zasól według smaku. Wsyp ochędożonych [tj. łuskanych] pinelli, włóż masła albo oliwy, pieprzu, gałki. Warz, a podsadziwszy, daj na stół.
| źródło = S. Czerniecki, ''op. cit.'', [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/58 s. 47]
}}