Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Dodane 736 bajtów, 09:18, 9 paź 2020
brak opisu edycji
* Pół cebuli
Stopić wszystko, dodać funt ryżu, gotować; kiedy masło już prawie wyparuje, dodawać po łyżce dobrego wywaru, aż ryż będzie ugotowany na twardo, co powinno zająć około godziny, po czym dodać pół funta tartego parmezanu.
 
== 41. Przepis: Kwas wyborny zwyczajny ==
Na 15 funtów żytniej mąki bierze się 1 f[unt] dobrej pszennej i garniec mąki słodowej (słodu), zaciera się to gorącą wodą i stawia do ciepłego pieca na cały dzień (w dużym glinianym garnku), wyjmuje się następnie i przekłada te [sic] ciasto, a raczej massę, do kadzi i nalewa się 5 wiader zimnej wody. Trzeba dobrze rozbić, aby grudek nie było. Niech tak postoi trochę dla sklarowania i następnie zlać do beczułki. Wziąść [sic] ½ f[unta] mąki pszennej, szklankę drożdży, 3 butelki ciepłej wody, zmieszać dobrze i postawić w ciepłem miejsc, aby podeszło, potem rozprowadzić to rzadko kwasem i wlać do beczułki. Kto lubi, wlewa odwar ¼ f[unta] mięty.