Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Dalej w grzyby!

Dodane 1578 bajtów, 11:12, 22 sie 2021
Są jednak gatunki grzybów, których nawet mało wybredni Soplicowie nie zbierali. Wprawdzie wszystkie też są jadalne, ale w smaku – takie sobie. A przecież tym grzybom Mickiewicz poświęcił w poemacie niemniej miejsca niż owym, które trafiły do koszyków.
<nomobile>{|
|- valign=top
| width=50% | {{ Cytat | <poem> Inne pospólstwo grzybów pogardzone w&nbsp;braku*
File:Lycoperdon perlatum.jpg|„Purchawka jak pieprzniczka”
</gallery></i></span>
|}</nomobile><mobileonly>{{ Cytat | <poem> Inne pospólstwo grzybów pogardzone w&nbsp;braku*Dla szkodliwości albo niedobrego smaku;Lecz nie są bez użytku, one zwierza pasąI gniazdem są owadów, i&nbsp;gajów okrasą.Na zielonym obrusie łąk jako szeregiNaczyń stołowych sterczą: tu z&nbsp;krągłymi brzegi'''Surojadki srebrzyste''', '''żółte''' i&nbsp;'''czerwone''',Niby czareczki różnym winem napełnione;'''Koźlak''', jak przewrócone kubka dno wypukłe;'''Lejki''', jako szampańskie kieliszki wysmukłe;'''Bielaki''' krągłe, białe, szerokie i&nbsp;płaskie,Jakby mlekiem nalane filiżanki saskie;I kulista, czarniawym pyłkiem napełniona'''Purchawka''', jak pieprzniczka {{...}}</poem>| źródło = A. Mickiewicz, ''op. cit.'', księga III, wersy 270–279<br>* „W braku” – nie chodzi o&nbsp;to, że tych grzybów ''brakowało'', ale że zostały uznane za gorsze, czyli ''wybrakowane''. }}<span style="font-size:92%"><i><gallery align=right mode=packed heights=105px>File:Russula delica.jpg|„Surojadki srebrzyste,…”File:Russula claroflava.jpg|„… żółte,…”File:Russula atropurpurea.jpg|„… i&nbsp;czerwone, niby czareczki różnym winem napełnione”File:Leccinum vulpinum.jpg|„Koźlak jak przewrócone kubka dno wypukłe”File:Craterellus cornucopioides.jpg|„Lejki jako szampańskie kieliszki wysmukłe ” File:Lactarius piperatus.jpg|„Bielaki… jakby mlekiem nalane filiżanki saskie”File:Lycoperdon perlatum.jpg|„Purchawka jak pieprzniczka”</gallery></i></span></mobileonly>
Znowu mamy tu różne gatunki surojadek, czyli gołąbków; sądząc po kolorach, może chodzić o&nbsp;'''gołąbka smacznego''' (''Russula delica''), '''jasnożółtego''' (''Russula claroflava'') i&nbsp;'''ciemnopurpurowego''' (''Russula atropurpurea''). „Koźlak”, którego poeta porównał do sarmackiej kulawki, czyli kieliszka z&nbsp;wypukłym dnem, z&nbsp;którego zawsze trzeba wypić do końca, zanim się go odłoży na stół, to pewnie '''koźlarz sosnowy''' (''Leccinum vulpinum''). „Lejki” i&nbsp;„bielaki” można zidentyfikować jako owocniki '''lejkowca dętego''' (''Craterellus cornucopioides'') i&nbsp;'''mleczajowca biela''' (''Lactarius piperatus''). Przepięknie obrazowe porównanie tych grzybów do różnego rodzaju szkieł stołowych prowadzi nas do tematu staropolskich trunków. Ale co pito w&nbsp;Soplicowie, to już temat na osobny wpis.