Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 1298 bajtów, 23:21, 6 wrz 2021
== Kolekcja ==
* [http://bazhum=== M.pl/bib/article/216513/ Renata Pisarek-PiaseckaCybulska, Geneza ''Przepisy różne do gotowania i charakterystyka zbiorów Państwowego Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, Tom 43, Numer 4 pieczenia'' (19951828) s. 555=== {| class="wikitable"|+ Spis treści!„Leguminy”!Strona!„Ciasta”!Strona!„Mięsa”!Strona|-|Kluski z ziemniaków|1|Żmur|8|Pół-gąski|12|-|Bawarskie kluseczki|2|Prędkie obarzanki|8|Zielone grochy konserwować|13|-|Wafle|2|Obarzanki migdałowe|9|Sposób robienia mydła|13|-|Kartoflane kluseczki|3|Przepis na mazurki|9|Przepis czyli sposób zarabiania octu|15|-|Melszpajs cytrynowy|3|Biszkopty chlebowe|9|Pierniki z razowego chleba|15|-|''Auflauf'' z jabłek|4|Sand Kuchen, piaskowe ciasteczka|10|Bułki Wielmożnej Wielowiejskiej|16|-|Budyń z jabłek piankowy|5|Biszkopty z czekolady|10|Placki Wielmożnej Wielowiejskiej|17|-|Grzybek z marchwi|5|Torty czekoladowe|10|Baby Wielmożnej Poczobótowej|17|-|Chrust|6|Biszkopty ordynaryjne|11|Baby Wielmożnej Czyżowej|18|-|Śmietankowy ''creme''|7|Biszkopty migdałowe|11|Sposób pierników z kartoflowej mąki|20|-|Czekoladowy ''creme''|7|Sposób robienia makaroników|11|Napój ruski|21|-|Nic albo ''petite chose''|7|Obarzanki do kawy|12|Kluseczki chołowiejskie|21|-|||Ciasto ze śliwkami|12|''Baum Kuchen'' z jednego funta|21|-|||Cukrowe placuszki|12|Legumina na zimno|22|-|||||Oleju preparowanie|23|-|||||Legumina z kwaśnej śmietany|23|-|||||Przepis na rogale|24|-|||||Legumina z kwaśnej śmietany|25|-|||||Legumina na zimno z ryżu|27|-567] (brak kopii cyfrowej)|||||Baba parzona|28|}
== Obrazki ==