Otwórz menu główne

Zmiany

brak opisu edycji
{{data|?? ?? 2022}}
[[File:{{#setmainimage:Brat Wilhelm przy garach.jpg}}|thumb|upright|W średniowiecznej kuchni<br>{{small|Ilustracja z jednej z ksiąg domowych norymberskiej fundacji Dwunastu Braci (1475)}}]]
 
Jakiś czas temu [[Kuchnia staropolska dla początkujących|pisałem o staropolskich potrawach]], które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu.
== „Kuchmistrzostwo” ==
{{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=JSPmjqsUx-c|szer=300|poz=left|opis=Jarosław Dumanowski i Karol Okrasa prezentują ósmy tom serii ''Monumenta Poloniae Culinaria''.}}
[[File:Kuchmistrzostwo - ocet.jpg|thumb|upright|Jedna z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa'' z różnymi przepisami na ocet (każdy „inszym obyczajem”, czyli na inny sposób)]]
 
Tak naprawdę, to poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane urywki podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami.
| strony = 231
}} }}
 
== Obrazki ==
{{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=JSPmjqsUx-c|szer=300|poz=right|opis=Jarosław Dumanowski i Karol Okrasa prezentują ósmy tom serii ''Monumenta Poloniae Culinaria''.}}
 
<gallery>
File:Brat Wilhelm przy garach.jpg|W średniowiecznej kuchni<br>{{small|Ilustracja z jednej z ksiąg domowych norymberskiej fundacji Dwunastu Braci (1475)}}
File:Kuchmistrzostwo - ocet.jpg|Jedna z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa'' z różnymi przepisami na ocet (każdy „inszym obyczajem”, czyli na inny sposób)
</gallery>
{{Przypisy}}