Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa z szynki czyli ''la soupp au jambon'' ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 3, cielęciny f. 3, obmywszy to wszystko czysto kładzie się do rądla, nalawszy wodą, stawia się na ogniu, ; odszumować należy czysto, dodawszy różnych jarzyn niechaj się gotuje na wolnym ogniu przez godzin cztery. Bierze się szynki f. 4 dobrej , która powinna być wczoraj pokrajana i namoczona na dzisiejszą zupę, ; bierze się tę szynkę, obmywa się bardzo czysto, wstawia się na ogniu, aby się obgotowała, ; jak się obgotuje, wymywa się w czystej wodzie, ; obmywa się dlatego, żeby nie było słychać dymem, ; kładzie się na czem, kraje na drobne części, nalewa się rosołem, który się gotuje do tej zupy i niechaj się gotuje, aż się zupełnie zrobi miętka, wtedy kładzie się do moździerza dodawszy parę łyżek kuchennych ryżu miętko ugotowanego, tłucze się bardzo drobno, a rosołu należy zakrapiać, co pomaga do prędszego tłuczenia; jak będzie już dobrze utłuczone, przeciera się przez gęste sito lub pytel; jak się już wszystko przetrze, bierze się do czystego rądla na pół godziny przed dawaniem tej zupy, rozmieszuje się z tym rosołem, co się gotował, wstawia się na ogniu, miesza się ciągle, żeby była dobrze gorąca; dodawszy soli do smaku, daje się na stół; dają tę zupę z ryżem, z grzankami lub z wermiszelem. Postna daje się takim sposobem, tylko zamiast szynki i rosołu z mięsa bierze się łosoś wędzony i rosół z ryb. === Zupa klejek czyli ''la soupp aux perle'' ===Bierze się mięsa wołowego funtów 5, kur 2, cielęciny f. 2,
{{Przypisy}}