Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa ze szczawiu z ryżem ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 2, obmywszy to wszystko kładzie się do rądla, nalewa się czystą wodą i wstawia się na ogniu, niech się gotuje; odszumować należy czysto, potrzeba dodać różnej włoszczyzny, niech się gotuje na wolnym ogniu przez godzin 4; później bierze się szczawiu czysto przebranego i wypłukanego, kładzie się do rądla, dodawszy kawał masła młodego, dodawszy trochę rosołu, niechaj się gotuje, aż zupełnie wysadzi; jak będzie dobrze wysadzony, że już będzie wpadał w masło, '''[35]''' bierze go się i przeciera przez gęste sito; przed godziną<ref>W rękopisie: „dodziną”.</ref> dawania tej zupy, bierze się ten szczaw do czystego rądla pobielanego, rozmieszuje się z rosołem, który się na tę zupę nastawił, stawia się na ogniu mieszając; jak się zagotuje na wolnym ogniu, ryż czysto wybrany i przepłukany, powinien być, wkłada się do tej zupy mieszając często, ażeby się nie przypalił do dna; na samem wydawaniu do stołu zbiera się tłustość, która się znajduje na wierzchu tej zupy, daje się soli do smaku i daje się na stół. Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.
{{Przypisy}}