Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa sago czyli ''soupp aux sago'' na osób 12 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 4, zaciąga się rumiano z funtów 10<ref>W rękopisie: „funtów fi 10”</ref> mięsa dodawszy kury i cielęcinę, nalewa się czystą wodą, niech się gotuje, należy czysto odszumować, dodawszy różnej włoszczyzny, niech się dobrze gotuje przez godzin 4; rosół ten powinien być mocny, bo sago ma tę własność, że jak go się do zupy kładzie, to ją osłabia; później bierze się sago funt 1, wsypuje go się na gotowaną wodę, niech się gotuje; jak będzie sago przezroczyste, wtedy ma dosyć, odlewa go się na sito, wypłukać go potrzeba w czystej wodzie, wkłada się do rądla, nalewa się rosołem, stawia go się wolnym ogniu, aby było gorące; na samym wydawaniu tej zupy odlewa się go na sito lub przetak; jak się obwarzy,<ref>W rękopisie: „obważy”</ref> daje się do tej zupy, co jest w wazie; dodawszy soli do smaku, daje się do stołu. Daje się także ta zupa zabielana, a wtedy nie daje się rosołu rumiano, tylko rosół biały i kwaterkę śmietany kwaśnej bardzo przedniej z 10 żółtkami z jaj; na samym wydawaniu tej zupy zabiela się. Postna daje się tym samym sposobem , zamiast mięsa ryby.
'''[32]'''