Otwórz menu główne

Zmiany

=== Paszteciki: kiełbaski na 12 osób ===
Bierze się sandacza tyle, żeby na wystarczyło na te osób 12, wybierają się kości, mięso zaś posoliwszy i popieprzywszy ściąga się na maśle; jak będzie miało dosyć, tę rybę odstawia się z ognia, ażeby trochę przestygła, później kraje się na drobne części, podobnież dodaje się pieczarek krajanych taką ilość, co i ryby; jeżeli się dają paszteciki w dnie postne, więc sos powinien być zrobiony z rosołu z ryb, a jeżeli nie w postne, to powinien być sos zrobiony z rosołu z mięsa; bierze się tego sosu do rądla, stawia się na fajerce i ciągle się miesza; jak już zaczyna być gęstem, dodaje się śmietanki słodkiej kwaterkę, miesza się ciągle; jak będzie już b. dobrze wysadzony, daje się ta ryba i pieczarki, któreśmy niedawno pokrajali, dodawszy soli do smaku; stawia się na lodzie, ażeby ostygło; później bierze się na stół, posypawszy trochę bułką, wykłada się i robią się kiełbaski w kształcie swego palca; jak się skończą, maczają się w rozbitych jajach i posypują się bułką; włożyć ich później należy na jakie naczynie; na samem wydawaniu zupy smarzą się na fryturze, któren powinien być gorący; przysposobiwszy, układają się zręcznie na półmisku, na którym powinna być serweta, zieloną zaś pietruszką powinno się przystrajać czyli garnirować.
 
=== Paszteciki: pierogi leniwe z syra, z bułki ===
Bierze się sera świeżego dobre dwa funty, kładzie go się do moździerza, tłucze go się przez soli i jaj kilka; jak będzie dobrze ubity, przeciera go się przez sito; jak zostanie przetartym, dodaje się młodego masła, rozpuszcza się dodawszy do niego mąki tyle, ile jest potrzeba, później wykłada go się '''[38]''' na stół posypawszy mąką; robią się pierożki małe, delikatne, ale wprzód należy spróbować zębami, czy będą mocne, bo wtedy nie byłoby dosyć czasu, żeby się rozgotowały; jak się zrobią już te wszystkie pierożki, wkłada ich się na przetak lub sito, wpuszcza się na gotowaną wodę; woda powinna być posolona, wprzódy nastawiona, a uważać należy, żeby się pierożki nie przegotowały, ponieważ one nie potrzebują się długo gotować, tylko kilka minut; później, jak będzie ugotowane, wybiera się na sito lub serwetę, ażeby z nich woda obeschła; kładzie się na półmisek i bułkę z masłem tartą zarumienia się, polewa się na samem dawaniu; dają się bardzo gorące do stołu, zaś w dnie postne najwięcej dają się takie same pierożki.
{{Przypisy}}