Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Usunięte 16 bajtów, 13:33, 14 lis 2023
== Order Pomiana ==
[[File:Odznaka orderu Pomiana.jpg|thumb|Odznaka orderu Pomiana]]
* === Kapituła===** Tadeusz Gronowski (1894–1990), wielki mistrz; malarz i grafik** Tadeusz Przypkowski, kanclerz** Józef Cyrankiewicz (1911–1989), premier** Lucjan Motyka (1915–2006), minister kultury i sztuki** Adam Rapacki (1909–1970), minister spraw zagranicznych** Edward Sznajder (1920--1978), minister handlu wewnętrznego** Zygmunt Garstecki (1912–1988), wiceminister kultury i sztuki** Jarosław Iwaszkiewicz (1894–1980), pisarz i poeta, poseł na Sejm** Stanisław Konopka (1896--1982), historyk medycyny, założyciel Głównej Biblioteki Lekarskiej** Andrzej Michałowski (ur. 1934), wojewódzki konserwator zabytków w Kielcach <!-- Heritage Conservation Officer for the Kielce Region -->** Aleksander Szczygieł (1906--1983), fizjolog, założyciel Instytutu Żywności i Żywienia ** Damazy Jerzy Tilgner (1904--1997), agrotechnik, profesor technologii przetwórstwa mięsnego** Mirosław Żuławski (1913--1995), dyplomata, reprezentant Polski w UNESCO
* === Odznaczeni===** Jean-Dominique Arnaboldi (1919–-1974), dziennikarz piszący o gastronomii - Paryż, 26 I 1965** Roger Topolinski (1905-–1994), właściciel restauracji Lapérouse w Paryżu - Paryż, 26 I 1965** Claude Terrail (1918-–2006), właściciel restauracji La Tour d'Argent - Paryż, 26 I 1965** Stanisław Kozioł (1899--1974), właściciel londyńskiej restauracji Lucullus [http://wrh.edu.pl/wp-content/uploads/2018/06/06_Kaczorowski_WRH_10_2014.pdf] - Zakopane/Londyn, 8 IX 1965** Władysław Edward Kucharski (ur. 1879), szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie i w pałacu w Jabłonnej - Jabłonna, 7 V 1968** Gian Giuseppe Brenna (1920--2006), dentysta, delegat prowincji Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'') [https://www.espansionetv.it/2018/09/27/campo-di-tremezzina-una-piazza-dedicata-a-gian-giuseppe-brenna/] - Como, 7 V 1968** Gianni Mantero (1897-–1984), włoski architekt, grafik i kolekcjoner ekslibrisów - Como, 7 V 1968** Edouard Longue, dziennikarz piszący o gastronomii - Paryż, 7 V 1968** Ang Kim Khoan (1910–-1978), dyrektor pałaców królewskich w Kambodży [https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/33718] - Paryż, 21 X 1968** André Hurtrel (1917--1995), dziennikarz piszący o gastronomii, założyciel franc. Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, jeden z jurorów turnieju o Złotą Patelnię (''Poêle d’or'') organizowanego przez Narodowy Komitet Gastronomiczny (''Comité National de la Gastronomie'') [https://cdn.drouot.com/d/catalogue?path=22/34883/20160918catDP.pdf] - Jędrzejów, 3 III 1969** zakłady Pudliszki** Grzegorz Stanisław Tomaszewski, Instytut Gastronomiczny w Hørsholm - Herlev (Dania), 26 I 1969** redakcja ''Przekroju'' - Jędrzejów, 22 VII 1969** Stefan Bratkowski (1934–-2021), dziennikarz - ?** Roger Roucou (1926--2021), właściciel restauracji La Mère Guy (najstarszej w Lyonie) [https://numelyo.bm-lyon.fr/f_view/BML:BML_01ICO0010157e555fe88619] - ?
* [https://archiwum.rp.pl/artykul/221765-Na-poczatek–-zupa-cebulowa-przypkowska.html Na początek - zupa cebulowa przypkowska] (Rzepa, dostęp płatny)