Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 96 bajtów, 21:30, 15 lis 2023
! Zdjęcie !! Imię i nazwisko<br>(ur. -- zm.) !! Kraj zamieszkania !! Opis
|-
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|]] || '''Ang Kim Khoan'''<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] Kambodża || Hotelarz, poseł do Zgromadzenia Narodowego Kambodży, szef Państwowego Urzędu d/s Turystyki, dyrektor generalny Khmerskiego Towarzystwa sieci hoteli pod nazwą Khmerskie Towarzystwo Zajazdów Królewskich (''Société khmère des Auberges royales''), czyli sieci hoteli;.[https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/33718] odznaczenie Odznaczenie orderem odbyło się w Paryżu.
|-
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|]] || '''Jean-Dominique Arnaboldi'''<br>(1919--1974) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomiczną
|-
| [[File:Stefan Bratkowski.jpg|100px|]] || '''Stefan Bratkowski'''<br>(1934–2021) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Dziennikarz . Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|]] || '''Gian Giuseppe Brenna'''<br>(1920--2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'') [https://www.espansionetv.it/2018/09/27/campo-di-tremezzina-una-piazza-dedicata-a-gian-giuseppe-brenna/]
|-
| [[File:Szary kwadrat.png|link=|]] || '''André Hurtrel'''<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych; zajmował . Zajmował się tematyką gastronomiczną, był jednym z jurorów turnieju o Złotą Patelnię (''Poêle d’or'') organizowanego przez Narodowy Komitet Gastronomiczny (''Comité National de la Gastronomie'') . [https://cdn.drouot.com/d/catalogue?path=22/34883/20160918catDP.pdf]
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|]] || '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] W.&nbsp;Brytania || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus'' [http://wrh.edu.pl/wp-content/uploads/2018/06/06_Kaczorowski_WRH_10_2014.pdf]
|-
| [[File:Szary kwadrat.png|link=|]] || '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnej Jabłonnie [https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku]
|-
| [[File:Szary kwadrat.png|link=|]] || '''Edouard Longue'''<br> || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomiczną
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|]] || '''Gianni Mantero'''<br>(1897–1984) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów; . Związków z gastronomią nie udało mi się znaleźć informacji na temat jego związków z gastronomiąustalić.[https://www.archiviomantero.it/2023/01/05/gianni-mantero-progetti/]
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|]] || '''Roger Roucou'''<br>(1926--2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'' [https://numelyo.bm-lyon.fr/f_view/BML:BML_01ICO0010157e555fe88619][https://numelyo.bm-lyon.fr/BML:BML_01ICO0010157e3dddd1201c]