|-
! Tradycja !! width=130px | Kraje zgłaszające !! Rok wpisania !! Filmik (po ang. lub franc.)
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/al-man-ouche-an-emblematic-culinary-practice-in-lebanon-02000 Al-man’ouché]''''' – płaski przaśny chleb wypiekany w Libanie, z pomazany mieszanką oliwy, soli, tymianku, sezamu i sumaku || align=left data-sort-value="Liban" | [[File:LBN.png|border|27px|]] Liban || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=rgp4VJ3UF-g|szer=200|poz=left|opis=''Al-man’ouché, une pratique culinaire emblématique au Liban''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/artisanal-know-how-and-culture-of-baguette-bread-01883 Bagietka]''' – podłużna bułka z mąki pszennej na zaczynie drożdżowym <br>(zobacz też: [[Czy poolish wymyślili Polacy?]]) || align=left data-sort-value="Francja" | [[File:FRA.png|border|27px|]] Francja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=TH6LPWREG7I|szer=200|poz=left|opis=''Les savoir-faire artisanaux et la culture de la baguette de pain''}}
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/ancient-georgian-traditional-qvevri-wine-making-method-00870 Kwewri]''' – wielkie ceramiczne amfory, które Gruzini napełniają winem i zakopują w ziemi, żeby dojrzewało || align=left data-sort-value="Gruzja" | [[File:GEO.png|border|27px|]] Gruzja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NN5ziogyxP0|szer=200|poz=left|opis=''Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method''}}
|-
| rowspan=2 | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/lavash-the-preparation-meaning-and-appearance-of-traditional-bread-as-an-expression-of-culture-in-armenia-00985 Lawasz]''', zwany też [https://ich.unesco.org/en/RL/flatbread-making-and-sharing-culture-lavash-katyrma-jupka-yufka-01181 '''katyrmą''' lub '''jufką'''] – płaski przaśny chleb pieczony wypiekany w zachodniej i środkowej Azji || align=left data-sort-value="Armenia" | [[File:ARM.png|border|27px|]] Armenia || 2014 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=1NAzjPSZr4I|szer=200|poz=left|opis=''Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional Armenian bread''}}
|-
| style="text-align: left" data-sort-value="Azerbej" | [[File:AZE.png|border|27px|]] Azerbejdżan, <br>[[File:IRN.png|border|27px|]] Iran, <br>[[File:KAZ.png|border|27px|]] Kazachstan, <br>[[File:KGZ.png|border|27px|]] Kirgistan, <br>[[File:TUR.png|border|27px|]] Turcja || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=bCOVtnQE3sE|szer=200|poz=left|opis=''Flatbread making and sharing culture: Lavash, Katyrma, Jupka, Yufka''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/washoku-traditional-dietary-cultures-of-the-japanese-notably-for-the-celebration-of-new-year-00869 Washoku]''''' – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku || align=left data-sort-value="Japonia" | [[File:JPN.png|border|27px|]] Japonia || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Xtnwt-Jq93E|szer=200|poz=left|opis=''Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/USL/xeedho-02001 Xeedho]''''' – Ozdobne naczynie lub koszyk wypełniony suszoną wielbłądziną lub wołowiną, w tradycji etnicznych Somalijczyków wręczany przez teściową jako prezent ślubny dla pana młodego || align=left data-sort-value="Dzzibuti" | [[File:DJI.png|border|27px|]] Dżibuti || 2023 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UkDu0o_fQ5o|szer=200|poz=left|opis=''Le Xeedho''}}
|}
{{Nawigacja}}
[[en:World Culinary Heritage]]