</gallery>
== Dygresja Potrawa pierwsza: Czy Pożerski pożerskie pożerał kotlety? ==
* [https://www.facebook.com/jezykojczysty/posts/176985644582073 Ojczysty - dodaj do ulubionych]
* [https://www.ipsb.nina.gov.pl/a/biografia/edward-aleksander-pozerski?print IPSB]
|}
== Dygresja Potrawa druga: Homar po polsku ==
{{ Cytat |
* 50 dag wędzonego dorsza
<span id="uwaga">*)</span> {{small|W chwili odznaczenia orderem Pomiana}}
== Dygresja Potrawa trzecia: Przypkowska zupa cebulowa ==
{{ Cytat
| Przypkowska zupa cebulowa (pod tą nazwą spopularyzowana już wśród smakoszy Paryża, a nawet serwowana w najlepszej restauracji Madrytu, od pokoleń tradycyjnie podawana w rodzinie Przypkowskich. Posiadając wszelkie cechy staropolskiej kuchni, nie figuruje jednak w drukowanych książkach kucharskich). Półtora litra chudego rosołu wołowego, 6 dużych słodkich cebul (jeżeli cebule zbyt ostre, zupa wymaga lekkiego przysłodzenia), 6 kromek żytniego ciemnego razowego chleba, 30 do 40 g masła i do smaku: gałka muszkatołowa, imbir, goździki korzenne, pieprz, sól i o ile można curry, która przecież wreszcie do Polski dociera! Cebule w cienkich plastrach przysmażyć na maśle na złoto, kromki chleba zaś osobno przysmażyć na chrupiąco, pokruszyć i razem z cebulą rozgotować w rosole, przetrzeć przez gęste sito, dodać korzeni do smaku indywidualnego i o ile przy tym ostygła – podgrzać przed podaniem w głębokich czarkach, z kruchymi ciasteczkami. Aleksander Dumas w swych gastronomicznych rozważaniach podaje anegdotę, jak Stanisław Leszczyński spóźnił się o dwa dni na przyjęcie do królowej córki w Wersalu, przyrządzając na ten polski sposób doskonałą francuską zupę cebulową, jaką mu w gospodzie po drodze podali.