Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 483 bajty, 14 maja
== Patron orderu: Guru galijskiej gastronomii ==
[[File:Edward Pożerski herbu Pomian.jpg|Edward Pożerski herbu Pomian|thumb|Edward Pożerski h. Pomian(1875--1964), polsko-francuski gastroenterolog i gastronom]]Zacznijmy od początku, czyli od człowieka, którego imieniem -- a właściwie nazwą rodu herbowego -- order Pomiana został nazwany.  Edward Pożerski herbu Pomian urodził sięw 1875 r.w Paryżu.Jego rodzice byli uchodźcami po powstaniu styczniowym. W Paryżu chodził do polskiej szkoły, gdzie -- jak później pisał we wspomnieniach -- z reguły niedojadał, co wpłynęło na jego późniejsze zainteresowania gastronomiczne. Na studiach zainsteresował się fizjologią żywienia, a w 1902 r. zrobił doktorat z medycyny. Pracował w Instytucie Pasteura, gdzie zajmował się badaniem soków trawiennych.
O Edwardzie Pożerskim herbu Pomian