Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 29 bajtów, 15 maja
== Patron orderu: Guru galijskiej gastronomii ==
[[File:Edward Pożerski herbu Pomian.jpg|thumb|Edward Pożerski herbu Pomian (1875--1964), gastroenterolog i gastronom]]
Zacznijmy od początku, czyli od człowieka, którego imieniem -- a właściwie nazwą rodu herbowego -- któremu order Pomiana został nazwanyzawdzięcza swą nazwę.
Edward Pożerski Edouard de Pomiane urodził się w 1875 r. w Paryżu, w polskiej rodzinie szlacheckiej, i tak naprawdę nazywał się Edward Pożerski. Jego rodzice, uchodźcy po powstaniu styczniowym, posłali go do polskiej szkoływe francuskiej stolicy, gdzie wychowano go na polskiego patriotę, ale karmiono mizernie. We wspomnieniach z czasów szkolnych pisał po latach, że zwykle chodził głodny, co wpłynęło na jego późniejsze zainteresowania gastronomiczne. Na studiach zainsteresował się fizjologią żywienia, a w 1902 r. został doktorem medycyny. Swą karierę naukową rozwijał w Instytucie Pasteura, gdzie zajmował się badaniem soków trawiennych.