| data = 27 września 2018
}}</ref>
|-
| || '''Stanisław Cuper''' || Szef kuchni w restauracji Ratuszowej z Szydłowcu, gdzie funkcjonowała salka dla vipów zwana Cyrankiewiczówką i gdzie podawano jego specjalność, czyli karpia w śmietanie. Później karierę gastronomiczną kontynuował w warszawskiej Polonii i wreszcie w Wenecji. (Nowicki, s. 13; [https://www.facebook.com/NaszSzydlowiec/posts/ju%C5%BC-kilka-razy-pytali%C5%9Bmy-was-o-zdj%C4%99cia-dawnej-restauracji-biesiada-kt%C3%B3ra-mie%C5%9Bci%C5%82/1013082440457755/]
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--19731970) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Kucharz. Kucharzami byli też jego dziadek, ojciec, brat i syn. Gotował dla arystokratów i dyplomatów, m.in. dla Jarosława Iwaszkiewicza.<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
}}</ref>
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse'',<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski : restaurant Lapérouse à Paris (France)
| wydawca = WordPress
| data = 2 maja 2021
}}</ref>przez Związku Restauratorów Paryskich, podobno potomek nadwornego kucharza króla Stanisława Leszczyńskiego w Lunéville (Nowicki, s. 13)
|-
| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Przypkowski i ,,sfafikowani" z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''.<br>Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski Jan Kalkowski] (1922--1989), autor artykułów i książek o tematyce kulinarnej.<ref>{{Cyt