Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 61 bajtów, 25 maja
| strony = 330
}}</ref> w 1980 r. nagrodzony Złotym Piórem ([https://www.gastronomische-akademie.de/aktivitaeten/literarischer-wettbewerb/buecher-archiv/ergebnisse-nach-jahren/buecher-goldene-feder.html ''Goldene Feder'']) przez Akademię Gastronomiczną Niemiec (''Gastronomische Akademie Deutschlands''). Siostrzeniec Edwarda Pożerskiego.<ref> {{Cyt
| tytuł = Sciences des aliments | nazwisko r = This | imię r = Hervé | tytuł rozdział = Cours de gastronomie moléculaire n°2Pourquoi la cuisine n’est pas une science&nbsp;: Les précisions culinaires? | url adres rozdziału = https://booksdocplayer.googlefr/210415603-Pourquoi-la-cuisine-n-est-pas-une-science.pl/books?id=ngngB87WwRwC&pg=PA104html | wydawca = Éditions Belais – Éditions QuæLavoisier | rok = 20102006 | wolumin = 26 | strony = 104203
}}, określa Édouarda Pomiane'a i Édouarda Longue'a jako '',,l'oncle et le neveu"'', co można rozumieć jako ,,wuj i siostrzeniec" albo ,,stryj i bratanek". Dorota Pietrzkiewicz, ''op. cit.'', s. 78, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|-