Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 297 bajtów, 28 maja
brak opisu edycji
Pod tym samym pseudonimem zaczął wkrótce publikować książki z przepisami, aby teoretyczne założenia gastrotechniki wprowadzać w życie. Był też pierwszą osobą, która prowadziła program kulinarny w radiu. Krótko mówiąc, Edouard de Pomiane stał się gastronomicznym celebrytą.
[[File:Edward Pożerski w kuchni.JPG|thumb|upright|Edward Pożerski w kuchni, z drewnianymi łyżkami, które jego matka przywiozła jeszcze z Syberii]]
W przeciwieństwie do wcześniejszych kuchennych autorytetów, Pomiane nie pisał dla wielkich szefów kuchni, których ambicją było wznoszenie się na wyżyny kunsztu kulinanego i tworzenie uczt godnych monarchów i arystokratów. Jego adresatkami były zwykłe gospodynie domowe, które chciały gotować zdrowo, tanio i do tego smacznie, i jeszcze mieć czas na inne zajęcia. Nowatorskie podejście widać już w samych tytułach jego książek: ''La cuisine en six leçons'' (''Nauka przyrządzania potraw w sześciu lekcjach'') czy ''La cuisine en dix minutes'' (''Kuchnia dziesięciominutowa''). Starej daty mistrzowie garnka i patelni musieli łapać się za głowy czytając, że codzienna kolacja nie musi koniecznie zawierać jednego dania mięsnego i jednego rybnego.
| [[File:Adam Rapacki 1.jpg|100px|Adam Rapacki]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Rapacki_(polityk) Adam Rapacki]'''<br>(1909–1970) || Minister spraw zagranicznych
|-
| [https[File://pzpn.pl/federacja/historia/prezesi-pzpn FotEdward Sznajder.jpg|100px|Edward Sznajder]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Sznajder Edward Sznajder]'''<br>(1920--1978) || Minister handlu wewnętrznego
|-
| [[File:Zygmunt Garstecki.jpg|x100px|center|Zygmunt Garstecki]] || style=text-align:left | '''[https://katalog.bip.ipn.gov.pl/informacje/54492 Zygmunt Garstecki]'''<br>(1912–1988) || Wiceminister kultury i sztuki
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w restauracji Ratuszowej z Szydłowcu, gdzie funkcjonowała salka dla vipów zwana Cyrankiewiczówką i gdzie podawano jego specjalność, czyli karpia w śmietanie. Później karierę gastronomiczną kontynuował w warszawskiej Polonii i wreszcie w Wenecji. (Nowicki, s. 13; [https://www.facebook.com/NaszSzydlowiec/posts/ju%C5%BC-kilka-razy-pytali%C5%9Bmy-was-o-zdj%C4%99cia-dawnej-restauracji-biesiada-kt%C3%B3ra-mie%C5%9Bci%C5%82/1013082440457755/])
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadratAndre Hurtrel.pngJPG|100px|link=|André Hurtrel]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917–1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
}}</ref>
|-
| [[File:Władysław Kucharski1.jpg|100px|Władysław Edward Kucharski]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Kucharz. Kucharzami byli też jego dziadek, ojciec, brat i syn. Gotował dla arystokratów i dyplomatów, m.in. dla Jarosława Iwaszkiewicza.<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadratGrzegorz Tomaszewski.pngJPG|100px|link=|Grzegorz Stanisław Tomaszewski]] || style=text-align:left | '''Grzegorz Stanisław Tomaszewski'''<br>(1927--1999)<ref>{{Cyt
| tytuł = Kendtes Gravsted
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges 'Georg' Tomaszewski
| wolumin = Nr. 5
| strony = 89
}}</ref>W Danii znany pod imieniem Georges, które wcześniej przyjął jako swój konspiracyjny pseudonim w Powstaniu Warsawskim.
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse'',<ref>{{Cyt