Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 107 bajtów, 31 maja
Sam Przypkowski też musiał zrobić na Pożerskim niemałe wrażenie. Na tyle duże, iż kiedy w 1964 r. Pożerski w wieku 89 lat zginął w wypadku samochodowym, to okazało się, że część swojego majątku, która nadawała się do muzeum, zapisał w testamencie właśnie Przypkowskiemu. Do Jędrzejowa trafiła wtedy pokaźna kolekcja dawnych przyrządów kuchennych oraz sztućców i zastawy stołowej (w tym owa karafka). Zbiory jędrzejowskiego muzeum powiększyły się też o kolekcję biblioteczną de Pomiane'a, na którą składały się stare książki kucharskie, karty dań i win ze słynnych restauracji, zaproszenia na uroczyste kolacje i pamiątki po wielkich smakoszach (m.in. list podpisany przez samego Brillat-Savarina w czasach, kiedy był oficerem rewolucyjnej Armii Francuskiej).
Zapewne właśnie ów spadek zainspirował Przypkowskiego do gromadzenia także swej własnej kolekcji gastronomicznej. Dzięki temu w Jędrzejowie znajduje się dziś największy w Polsce zbiór rękopisów kulinarnych, głównie z XIX w., o którym będę jeszcze kiedyś więcej pisał. Natomiast sam Przypkowski o kwestiach gastronomicznych pisał dziwnie mało. Jedyna jego publikacja w tej dziedzinie to wstęp do niewielkiej książeczki pt. ''Łyżka za cholewą, a widelec na stole'', której główną treść trzon stanowią teksty Magdaleny z Kossaków Samozwaniec o tym, jak jadała szlachta w czasach staropolskich, ilustrowane swawolnymi obrazkami Mai Berezowskiej. W owej ,,prologowej gawędzie" Przypkowski przedstawił swój pogląd na sztukę kulinarną jako pełnoprawną dziedzinę sztuki w ogóle (,,pierwszą sztuką świata była -- sztuka mięsa!") i przestrzegał przed zagrożeniem, jakie stanowi dla niej industrializacja i standaryzacja. Do tego przedstawił też pokrótce zarys dziejów polskiej kuchni i własnych przemyśleń na ich temat.<ref>* {{Cyt
| nazwisko = Berezowska
| imię = Maja
| rok = 1977
| strony = 5--16
}}</ref> Ten sam tekst ukazał się też w ''Przekroju''.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Przypkowski
| imię r = Tadeusz
| rozdział = Łyżka za cholewą, a widelec na stole...
| adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/numery/1514/6
| miejsce = Kraków
| rok = 1974
| wolumin = nr 1514
| strony = 10–11
}}</ref>
* Przyjaźń Pożerskiego z Przypkowskim* Śmierć Pożerskiego, spadek, kolekcja gastronomiczna, rękopisy * Pierwsza sztuka świata: o poglądach Przypkowskiego na sztukę kulinarną** [https://przekroj.pl/archiwum/artykuly?szukaj=przypkowski Przekrój]
** [http://www.calames.abes.fr/pub/#details?id=Calames-20169201793993583 L'art et la science de la gastronomie dans les relations entre la France et la Pologne] (brak kopii cyfrowej)
*** referat wygłoszony na [https://www.biusante.parisdescartes.fr/sfhm/hsm/HSMx1969x003x001/HSMx1969x003x001x0039.pdf XII Międzynarodowym Kongresie Historii Nauki] w Paryżu (sierpień 1968 r.)