Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 127 bajtów, 1 czerwca
== Kawior i koniak kontra kaszanka i kawa zbożowa ==
[[File:Józef Cyrankiewicz z kieliszkiem.jpg|thumb|upright=.9|Józef Cyrankiewicz (1911--1989), premier Polski w latach 1947–1952 i 1954–1970]]
W przeciwieństwie do Kapituły Orderu Białego Kruka, którego działalność otaczał zawsze nimb tajemniczości na miarę loży wolnomularskiej, Przypkowski od początku zakładał, że głównym celem Orderu Pomiana będzie promocja -- przede wszystkim kuchni polskiej na świecie, a trochę też samego Przypkowskiego i jego muzeum. Kuchnia polska wymagała zresztą naprawy, gdyż budowa komunizmu sprawiła, że była już tylko cieniem swej dawnej chwały. Jedzenie w Polsce Ludowej było w powszechnym mniemaniu mało urozmaicone, monotonne, szare i nieciekawe. Przypkowski postanowił więc głosić potrzebę ,,poprawienia kuchni publicznej bez obalenia ustroju".
A żeby to wszystko się udało, to wiedział, że trzeba było tym pomysłem zainteresować władze państwowe. Pozwólcie więc, iż przypomnę -- szczególnie młodszym czytelnikom -- kto wówczas rządził w Polsce.