Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 1253 bajty, 1 czerwca
W naszych czasach order można sobie zamówić w jadłodajni McDonalda (kto tam bywa, ten wie). Dawniej na order trzeba było sobie zasłużyć. A jeśli chodzi o Order Pomiana, to był tak bardzo ekskluzywny, że liczba odznaczonych tym wyróżnieniem była zbliżona do liczby członków kapituły, która to odznaczenie nadawała.
Chociaż Przypkowski utrzymywał, że celem Orderu Pomiana jest doskonalenie kuchni polskiej, to od początku zakładał, że dekorowani orderem będą głównie cudzoziemcy. W pierwszej kolejności do odznaczenia zaproponował dwóch Francuzów: paryskiego restauratora Rogera Topolinskiego oraz dziennikarza gastronomicznego Jean-Dominique'a Arnaboldiego. {{small|MSZ}} poleciło polskiemu ambasadorowi w Paryżu użyczenie na potrzeby uroczystości lokalu ambasady, jak też zapewnienie zwyczajowego drinka. Dekoracji orderami dokonał Przypkowski, jako sekretarz kapituły, osobiście. Przypkowski pełnił przy tym rolę swego rodzaju gastronomicznego ambasadora Polski i w związku z tym dostawał na zagraniczne podróże dewizy z {{small|MSZ}}. Nierzadko musiał te środki sobie wywalczyć, strasząc ministerialnych urzędników Rapackim, Cyrankiewiczem, a nawet Komitetem Centralnym.<ref>{{Cyt | tytuł = Rzeczpospolita | nazwisko r = Miliszkiewicz | imię r = Janusz | rozdział = Na początek – zupa cebulowa przypkowska | adres rozdziału = https://archiwum.rp.pl/artykul/221765-Na-poczatek–-zupa-cebulowa-przypkowska.html | data = 3 kwietnia 1999 }} </ref>
<gallery mode=packed heights=500px>[[File:Order Pomiana - Francja.JPG|thumb|Przypkowski z członkami francuskiego kolegium orderu Pomiana (Paryż, 1971r.)]]</gallery> Pierwsze rozdanie orderówKażdemu nowemu kawalerowi Orderu Pomiana Przypkowski wieszał na szyi wstążkę z odznaką oraz wręczał ozdobny dyplom, napisany oczywiście po francusku, o następującej treści: w październiku 1965 w rest. Laperouse – Topolinskiemu i Arnaboldiemu
{{ Cytat
| Kapituła polskiego Gastronomicznego Orderu Pomiana zaświadcza, iż jednogłośną decyzją Kapituły {{...}} zasługuje na odznacznie pomianowskie w uznaniu jego wielkich zasług dla kultury gastronomicznej.
| oryg = Chapitre de l'Ordre des Gastronomes Pomiane de Pologne certifie que {{...}} a merité par decision unanime du Chapitre la distinction du Pomiane en reconaissance de ses grandes œuvres sur la culture gastronome.
| źródło = Dyplom orderowy Orderu Pomiana, reprodukowany w: {{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Nowicki | imię r = Zdzisław T. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 12–15 }}; tłum. własne
}}
 
Wyróżnieni egzotycznym orderem restauratorzy zapraszali później Przypkowskiego do swoich lokali i tak to się kręciło.
{| class=wikitable