Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Usunięte 1260 bajtów, 2 czerwca
| rozdział = Clos-Jouve (Henri Belin, known as Henry)
| adres rozdziału = https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/
}}</ref><ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Z.T. Nowicki | imię r = Zdzisław T, ''op. cit.'', s. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13 }}</ref>
|- <!--------CUPER--------->
| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w szydłowieckiej restauracji Biesiada, znany zwłaszcza z karpia w śmietanie, z którym przepadał Józef Cyrankiewicz<ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Z.T. Nowicki | imię r = Zdzisław T, ''op. cit.'', s. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13 }}</ref>
|- <!--------HURTREL--------->
| [[File:Andre Hurtrel.JPG|100px|André Hurtrel]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917–1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
}}</ref>
|- <!--------JAROSZYŃSKI--------->
| [[File:Kazimierz Jaroszyński.jpg|100px|Kazimierz Jaroszyński]] || '''Kazimierz Jaroszyński'''<br>(1931–2013) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w Hotelu Europejskim oraz w Spatifie w Warszawie<ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Z.T. Nowicki | imię r = Zdzisław T, ''op. cit.'', s. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13 }}</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899–1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W.&nbsp;Brytania}} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| wydawca = WordPress
| data = 2 maja 2021
}}</ref> prezes Związku Restauratorów Paryskich, podobno potomek nadwornego kucharza króla Stanisława Leszczyńskiego w Lunéville<ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Z.T. Nowicki | imię r = Zdzisław T, ''op. cit.'', s. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13 }}</ref>
|- <!--------PRZEKRÓJ--------->
| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Przypkowski i ,,sfafikowani" z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''.<br>Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski Jan Kalkowski]<ref>{{Cyt