Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 305 bajtów, 2 czerwca
Receptura podana przez Dumasa jest jednak inna od tej przypkowskiej: nie ma tu żadnych ostrych, egzotycznych przypraw -- choćby pieprzu, nie mówiąc o imbirze. Co więcej, Dumas nie pozwala nawet dodawać do tej zupy bulionu, gdyż wtedy jego zdaniem zupa byłaby nazbyt pożywna i straciłaby na swej delikatności.
== Losy Dalsze losy orderu ==Po śmierci Tadeusza Przypkowskiego w 1977 r. stanowisko dyrektora muzeum przejął jego syn Piotr Maciej Przypkowski, ale kapituła Orderu Pomiana bez swojego ''spiritus movens'' nie była już w stanie dalej funkcjonować i zawiesiła -- a tak naprawdę zakończyła -- swoją działalność.   
* Próba reaktywacji orderu: lipiec 1998 z inicjatywy Kazimierza Jaroszyńskiego, u Przypkowskich w Jędrzejowie. Cel: ,,aby w nowych realiach gospodarczo-politycznych III Rzeczypospolitej Polskiej kultywować sztukę kulinarną polskiej kuchni." Menu: m.in. sałatka śledziowa i tort orzechowo-czekoladowy (Nowicki, s. 15) W skład Komitetu Organizacyjnego Restytucji Kapituły Orderu Pomiana weszli:
** Piotr Maciej Przypkowski, syn Tadeusza, dyr. muzeum