Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 6 bajtów, 2 czerwca
{{ Cytat
| Garść kulinarnych polskich przepisów wypróbowanych wielokrotnie w ostatnich co najmniej stu latach w rodzinach Przypkowskich, Ossowskich i Gawrońskich przez: Zofię z Horstów Feliksową Przypkowską {{...}}, Zenobię z Gawrońskich Józefową Ossowską {{...}} oraz Stefanię z Ossowskich, 1°&nbspvoto nbsp;voto Witoldową Hulewiczową, 2°&nbspvoto nbsp;voto Tadeuszową Przypkowską, i Elżbietę z Chodkiewiczów Maciejową Przypkowską, a podawanych obecnie w siedzibie Kapituły Gastronomicznego Orderu Pomiana w Jędrzejowie (kieleckim) przy Muzeum im. Przypkowskich.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Berezowska
[[File:Zupa cebulowa przypkowska.jpg|thumb|upright=.9|Rycina zdobiąca zaproszenie na zupę cebulową do domu Tadeusza Przypkowskiego<br>{{small|Ryt. Tadeusz Przypkowski.}}]]
{{ Cytat
| Przypkowska zupa cebulowa (pod tą nazwą spopularyzowana już wśród smakoszy Paryża, a&nbsp;nawet serwowana w&nbsp;najlepszej restauracji Madrytu, od pokoleń tradycyjnie podawana w&nbsp;rodzinie Przypkowskich. Posiadając wszelkie cechy staropolskiej kuchni, nie figuruje jednak w&nbsp;drukowanych książkach kucharskich). Półtora litra chudego rosołu wołowego, 6&nbspdużych nbsp;dużych słodkich cebul (jeżeli cebule zbyt ostre, zupa wymaga lekkiego przysłodzenia), 6&nbspkromek nbsp;kromek żytniego ciemnego razowego chleba, 30 do 40&nbsp;g masła i&nbsp;do smaku: gałka muszkatołowa, imbir, goździki korzenne, pieprz, sól i&nbsp;o&nbsp;ile można curry, która przecież wreszcie do Polski dociera! Cebule w&nbsp;cienkich plastrach przysmażyć na maśle na złoto, kromki chleba zaś osobno przysmażyć na chrupiąco, pokruszyć i&nbsp;razem z&nbsp;cebulą rozgotować w&nbsp;rosole, przetrzeć przez gęste sito, dodać korzeni do smaku indywidualnego i&nbsp;o&nbsp;ile przy tym ostygła – podgrzać przed podaniem w&nbsp;głębokich czarkach, z&nbsp;kruchymi ciasteczkami. Aleksander Dumas w&nbsp;swych gastronomicznych rozważaniach podaje anegdotę, jak Stanisław Leszczyński spóźnił się o&nbsp;dwa dni na przyjęcie do królowej córki w&nbsp;Wersalu, przyrządzając na ten polski sposób doskonałą francuską zupę cebulową, jaką mu w&nbsp;gospodzie po drodze podali.}}
{{ Cytat
| Kruche ciasteczka do zupy cebulowej. 3&nbspszklanki nbsp;szklanki mąki pszennej, pół szklanki mleka, 40&nbsp;g drożdży, 250&nbsp;g masła, jajko do smarowania, 2&nbspłyżeczki nbsp;łyżeczki bardzo drobno zmielonego&nbsp;kminku, sól do smaku. Ciasto ugnieść wraz z&nbsp;proszkiem&nbsp;kminku i&nbsp;robić paluszki grubości palca (dla przyjęć bardziej uroczystych rozwałkowywano ciasto cienko i&nbsp;odpowiednimi foremkami wycinano z&nbsp;niego herby gości. Teraz, ponieważ coraz częściej zdarza się przyjmować także i&nbsp;nieherbowych gości, bezpieczniej wycinać znaki zodiaku, które goście według swego urodzenia sobie wybierają). Smarować jajkiem i&nbsp;piec w&nbsp;dobrze rozgrzanym piecu.
| źródło = ''Ibid.'', s. 82–83 }}