| '''''Sake''''' -- japoński napój alkoholowy z ryżu fermentowanego przy użyciu pleśni ''kōji'' || align=left data-sort-value="Jap" | [[File:JPN.png|border|27px|]] Japonia || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72518&width=700&call=film Traditional knowledge and skills of sake-making with koji mold in Japan]''
|-
| '''Malezyjskie śniadanie''', obejmujące ''nasi lemak'' (ryż gotowany na mleku kokosowym i aromatyzowany liścmi pochutnika amarylkolistnego, zwykle zawijany w liście bananowe i podawany z ostrym sosem, świeżym ogórkiem, smażonymi sardelami, pieczonymi orzeszkami i jajkiem na twardo), ''roti canai'' (smażone placki), ''saté'' (szaszłyczki) oraz ''teh tarik'' (spienioną czarną herbatę z mlekiem kondensowanymskondensowanym) || align=left data-sort-value="Mal" | [[File:MYS.png|border|27px|]] Malezja || 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72534&width=700&call=film Malaysian breakfast culture: dining experience in a multi-ethnic society]''
|-
| '''''Jang''''' -- koreańska przyprawa ze sfermentowanej soi i ostrej papryczki || align=left data-sort-value="Korea Polud" | [[File:KOR.png|border|27px|]] Korea Południowa|| 2024 || ''[https://ich.unesco.org/en/files-2024-under-process-01303?include=film.inc.php&id=72535&width=700&call=film Knowledge, beliefs and practices related to Jang making in the Republic of Korea]''