Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Notatki

Dodane 1425 bajtów, 21:12, 18 mar 2019
brak opisu edycji
* [https://rebus.us.edu.pl/bitstream/20.500.12128/4914/1/Mitrenga_Zmysl_smaku_studium_leksykalno_semantyczne.pdf Barbara Mitrenga, ''Zmysł smaku: studium leksykalnosemantyczne'']
 
{{Cytat
| Ganili nasze owe uczty [wymyślne], gdzie każda potrawa z cukrem, bo słodkość prędko omierznie. Bardziej chwalą ów obiad pospolicie, gdzie bywa to pierno, to kwaśno, to z chrzanem, to z cebulą, a rzadko słodko, bo na onym [wymyślnym] obiedzie, iż się ze wszytkim wydwarzają, potrawy przewybornych smaków czynią, więc tego prędko syt człowiek. A owdzie indziej, iż mieszają raz kwaśno, drugi raz gorzko, więc też czasem i słodko, aby jedno przy drugim lepsze sie zdało, przeto każdy je z dobrym smakiem, i one kwaśność rzecz tanią przy drogich lubi.
| źródło = [https://literat.ug.edu.pl/dworzan/0003.htm Dworzanin polski, pirwsza księga (2)]
}}
 
 
{{Cytat
| Polak, by jedno kęs z domu wyjechał, wnet nie chce inaczej mówić, jedno tym językiem, gdzie troszkę zmieszkał {{...}} chocia nie będzie w Czechach, jedno iż granicę Śląską przejedzie, to już inaczej nie będzie chciał mowić, jedno po czesku, a czeszczyzna wie to Bóg jaka będzie. A jeśli mu rzeczesz, żeby swym językiem mówił, to powieda, iż zapomniał, abo że mu się przyrodzony język prawdziwie gruby widzi, czego dowodząc, wyrwie jakie staropolskie z Bogarodzice słowo, a z czeskim jakim gładkim słówkiem na sztych je wysadzi, aby swego języka grubość, a obcego piękność pokazał.
| źródło = [https://literat.ug.edu.pl/dworzan/0003.htm Dworzanin polski, pirwsza księga (2)]
}}