Otwórz menu główne

Zmiany

Pszczeli król

Dodane 83 bajty, 00:24, 15 cze 2019
brak opisu edycji
{{data|19 czerwca 2019}}
[[File:Zapylanieapis-mellifera-bee-beekeeping-56876.pngjpg|thumb|left|Co, oprócz Pszczoły na plastrze miodu, wosku i kitu, mamy dzięki pszczołom]]
Polskiej kuchni raczej nie kojarzymy, przynajmniej w pierwszym odruchu, z owadami. A przecież pszczoły od setek lat odgrywały rolę niezwykle ważną dla tradycyjnej kuchni polskiej (i nie tylko). Już najstarszy znany opis kraju Mieszka I, spisany przez sefardyjskiego podróżnika Ibrahima ibn Jakuba, przedstawia Polskę jako kraj obfitujący w zboże, mięso i miód.<ref>{{Cyt
| tytuł = Monumenta Poloniae Historica
}}</ref>
[[File:Zapylanie.png|thumb|Co, oprócz miodu, wosku i kitu, mamy dzięki pszczołom]]
Szukając kiedyś informacji na temat znaczenia tych wielce pożytecznych owadów dla dziejów Polski, natknąłem się na taką oto historyjkę: