Otwórz menu główne

Zmiany

Święty Jacek z pierogami

Dodane 311 bajtów, 17:07, 3 gru 2018
brak opisu edycji
'''Wykonanie:''' Ziemniaki ugotować w mudurkach. Obrać, utłuc w garnku z masłem, dodać ser i bryndzę, doprawić posiekanym kurdybankiem, solą i pieprzem. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać farsz, przesmażyć. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz, lepić, robiąc falbanki. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane masłem i udekorowane szczypiorkiem. Osobno podać jogurt z posiekanym kurdybankiem.”
|źródło = Sulisz, Waldemar, ''[http://www.jemlublin.pl/kurdybanek-czai-sie-w-pierogach/ Kurdybanek czai się wszędzie: nawet w pierogach,]'' w: ''Jem Lublin'', 23 maja 2015}}
 
 
[[Kategoria: Pierogi]]
[[Kategoria: Placki]]
[[Kategoria: Kraków]]
[[Kategoria: Średniowiecze]]
[[Kategoria: Jacek Odrowąż]]
[[Kategoria: Leszek Biały]]
[[Kategoria: Julian Tuwim]]
[[Kategoria: Magdalena Gessler]]
[[Kategoria: Samuel Adalberg]]
[[Kategoria: Produkty tradycyjne]]
[[Kategoria: Przepisy]]