Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku

Usunięte 3 bajty, 09:09, 23 paź 2019
m
| rok = 1830
| strony = 33
}}</ref> Ale niewątpliwie już dawno bywali i&nbsp;tacy, co próbowali przeraźliwą kwaśność kisielu w&nbsp;jakiś sposób osłodzić – czy to miodem, czy owocami. I&nbsp;tak z&nbsp;czasem kisiel wyewoluował w&nbsp;potrawę słodką. Na koniec – już w&nbsp;XIX&nbsp;w. – mączkę z&nbsp;otręb owsianych zastąpiono skrobią ziemniaczaną i&nbsp;tak narodził się kisiel, który znamy dzisiaj. Poniższy przepis na „kisielek jabłeczny”, wzięty również z&nbsp;książki Zawadzkiej, to już bardziej współczesna wersja, zawierająca „mąkę kartoflaną” i&nbsp;oraz cukier, i&nbsp;niewymagająca kiszenia.
{{ Cytat