Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Rozmiar się nie zmienił, 22:33, 9 mar 2020
=== Piana ===
[[File:Piana na krzaku rozmarynowym.jpg|thumb|[https://www.facebook.com/kuchniastaropolska/photos/a.179545782062573/290733010943849/?type=3] ]]
 
{{ Cytat
| Weźmij śmietany gęstej słodkiej tak wiele, jak potrzeba. Przydaj cukru tłuczonego. Rób puszką, której do ciasta używasz, tak długo, aż się piana wezdmie {{...}} Możesz {{...}} na misę krzak rozmarynowy postawić, a na niego pianę lać, który tak postawisz: Chleba rżanego [tj. żytniego] rozkrój bochen na dwoje płasko. Z jednej części ośródkę wybierz, a masłem na to miejsce podlep i przyciśnij do misy, żebo to masło trzymało chleb mocno. A w ten chleb wsadź krzak rozmarynu, a będziesz lał pianę, a obsadziwszy ulipkami [tj. rurkami z kremem] i pocukrowawszy, dasz na misę.
| źródło = CF, 90 [https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/101] }}
 
[[File:Piana na krzaku rozmarynowym.jpg|thumb|[https://www.facebook.com/kuchniastaropolska/photos/a.179545782062573/290733010943849/?type=3] ]]
=== Lody ===