Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 41 bajtów, 14:53, 18 mar 2020
No i to jest polski rosół, jaki znamy! Ten przepis mało zmienił się do dzisiaj, a jak na kuchnię staropolską, jest całkiem oszczędny w egzotycznych przyprawach (tylko kwiat muszkatołowy i pieprz), są za to swojskie zioła, jak pietruszka, koperek i rozmaryn. Brakuje tylko makaronu. Ale makaron nie jest jedynym możliwym dodatkiem do zupy, a skoro już wiemy, że na stole pojawiły się figatelle, to nie byłoby od rzeczy założyć, że właśnie jako garnir do rosołu. A więc do przepisu na rosół dorzućmy jeszcze przepis na figatelle.
[[File:Rosół z figatellami.jpg|thumb|upright=.9|Limonata (rosół zakwaszony limonką) z figatellami ulepionymi przez moją siostrzenicę [https://www.wilanow-palac.pl/edukacja na warsztatach w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie] ]]
{{ Cytat