Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Weź kopę jaj…

Dodane 1629 bajtów, 23:43, 15 cze 2020
Utworzono nową stronę "{{ Cytat | '''Drugi sposób urządzania babki migdałowej z mąką'''. Wbić do makotry kopę jaj, dodać cukru dwa funty, migdałów słodkich oczyszczonych i usiekanyc..."
{{ Cytat
| '''Drugi sposób urządzania babki migdałowej z mąką'''. Wbić do makotry kopę jaj, dodać cukru dwa funty, migdałów słodkich oczyszczonych i usiekanych pół kwarty, gorzkich kwaterkę, po pół kwarty mąki pszennej i kartoflowej (jedna i druga powinny być wysuszone), wszystko to trzeć i mieszać więcej godziny, zbić piankę z pozostałych białek, zmieszać z massą, prędko włożyć do formy wydzyngowanej masłem i osypanej tłuczonym sucharkiem, poczem wstawić do pieca na dwie godziny.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko =
| imię =
| tytuł = Kuchnia i apteczka narodowa: 636 przepisów
| url = https://polona.pl/item/kuchnia-i-apteczka-narodowa-636-przepisow-dzielo-dla-mlodych-gospodyn-polskich,OTI4ODgxNDc/197
| wydawca = A. Syrkin
| miejsce = Wilno
| rok = 1860
| strony = 192
}} }}


{{ Cytat
| '''Babka żółtkowa'''. Rozbić kopę jaj. Żółtka wrzucić do makotry, wsypać do nich pół funta mąki, ośm łutów drożdży. Rozbić dobrze z żółtkami i odstawić w ciepłe miejsce. Skoro ciasto podrośnie, dolać jeszcze pół funta sklarowanego i ostudzonego masła, rozbić dobrze, funt cukru i dosypawszy jeszcze pół funta mąki mocno rozrobić i wlać w wysmarowaną formę, obsypaną tartą bułką.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Owoczyńska
| imię = Aniela
| tytuł = Najnowsza kuchnia warszawska
| url = https://polona.pl/item/najnowsza-kuchnia-warszawska-zawierajaca-przeszlo-1200-przepisow-roznych-potraw,NzM3NTA3/98/
| wydawca = Księgarnia Popularna
| miejsce = Warszawa
| rok = 1914
| strony = 192
}} }}