Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Dodane 2451 bajtów, 11:20, 23 wrz 2020
Utworzono nową stronę "== Przepis śliwek Karmionych [3r-v] == <poem>Obrać z drzewa 300<sup>ta</sup> Śliwek Węgierek obetrzeć je starannie. Każdą przeciąć ostróżnie nożykiem i wyją..."
== Przepis śliwek Karmionych [3r-v] ==
<poem>Obrać z drzewa 300<sup>ta</sup> Śliwek Węgierek obetrzeć je starannie. Każdą przeciąć ostróżnie nożykiem i wyjąć pestkę. Przygotować Syrop z czterech funtów Cukru i 5<sup>ciu</sup> szklanek wody. __
Pierwszą razą nie wysmażać Syropu do gęstości i wrzucić w taki Syrop Śliwki żeby się zagotowały kilka razy potem je wyjąć z syropu i ułożyć do wazy, pozostały zaś syrop smażyć __ i gorącym zalać znowu Śliwki. __ Dnia 2<sup>go</sup> zlać ten syrop ze Śliwek i znowu go zagotować dobrze i znowu nim Śliwki zalać. Dnia 3<sup>go</sup> powtórzyć to samo a dnia 4<sup>go</sup> wyjąć już Śliwki z wazy, na półmisek ułożyć żeby dobrze z syropu ociekły __ następnie wkładać jedną w drugą po trzy razem. __ dawać na sita __ ususzyć je na piecu lub w piecu po wyjęciu bułek lub chleba.
W sitach trzeba śliwki obracać aby się równo obydwie strony przesuszały i uważać wogóle aby nie były zanadto wysuszone. __
Układać je potem w szklannych słojach i nie bardzo wielkich tak się najlepiej konserwują. __
Pozostały syrop zlewa się w butelki i używa się jak zwykłe soki chociaż gęściejszy __ ale jest bardzo dobry i smaczny.</poem>

=== Pisownia współczesna ===
Zebrać [w oryginale: obrać] z drzewa 300 śliwek węgierek, obetrzeć je starannie. Każdą przeciąć ostrożnie nożykiem i wyjąć pestkę. Przygotować syrop z czterech funtów cukru i pięciu szklanek wody. Pierwszą razą nie wysmażać syropu do gęstości i wrzucić w taki syrop śliwki, żeby się zagotowały kilka razy, potem je wyjąć z syropu i ułożyć do wazy, pozostały zaś syrop smażyć i gorącym zalać znowu śliwki. Dnia drugiego zlać ten syrop ze śliwek i znowu go zagotować dobrze, i znowu nim śliwki zalać. Dnia trzeciego powtórzyć to samo, a dnia czwartego wyjąć już śliwki z wazy, na półmisek ułożyć, żeby dobrze z syropu ociekły, następnie wkładać jedną w drugą po trzy razem. Dawać na sita, ususzyć je na piecu lub w piecu po wyjęciu bułek lub chleba. W sitach trzeba śliwki obracać, aby się równo obydwie strony przesuszały, i uważać w ogóle, aby nie były zanadto wysuszone. Układać je potem w szklanych słojach i nie bardzo wielkich, tak się najlepiej konserwują. Pozostały syrop zlewa się w butelki i używa się jak zwykłe soki, chociaż gęściejszy, ale jest bardzo dobry i smaczny.