Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Rozmiar się nie zmienił, 20:27, 13 paź 2020
[Kopista L]
Bierze się cztery cytryn[y], z których się obierają skórki, niezbyt cienko, pokrajać je wzdłuż jak makaron i gotować w małym garnuszku, dopóki miękkie nie będą. Marchwi dobrać do koloru cytryn, ; oskrobawszy, obmyć w zimnej wodzie i krajać wzdłuż w cienkie listki, z czterech stron, aby nie zajmować wszak szrzodka [tj. środka] twardego; potem tak jak skórki cytrynowe, tak i też marchew pokrajać na makaron; gdy będzie pokrajanej funt 1, włożyć ją w gorącą wodę w rądlu [sic] przysposobioną i gotować do miękkości, potem wylać ją w durszlak i dać dobrze osiąknąć. Tymczasem zrobić syropu z funta cukru, tak z czterech cytryn wycisnąć sok i przecedzić, marchew zaraz w syrop włożyć, cytryny takoż i gotować, dopóki się nie wysmarzy [sic], przewracając ostrożnie, aby nie połamać; szczególnie przy końcu trzeba często przewracać, gdyż się łatwo przypali i kolor straci.
== [Fragment dedykacji?] ==