Otwórz menu główne

Zmiany

Czy poolish wymyślili Polacy?

Dodane 109 bajtów, 21:22, 4 gru 2020
* zalety pieczywa wiedeńskiego: dobra węgierska mąka oraz drożdże piekarskie bez chmielowej goryczki właściwej drożdżom piwnym, które razem dawały pieczywu pożądane aromat, lekkość, kolor i świeżość.
* zasługą Zanga jest wprowadzenie na paryski rynek wiedeńskich rogalików (niem. ''Kipferl'', fr. ''croissant'') i kajzerek (niem. Kaisersemmel'', fr. ''petit pain viennois'')
* 1840 - w Paryżu jest już 12 piekarni produkujących pieczywo wiedeńskie, zatrudniających ok. stu osób
* natomiast bagietka rozpowszechniła się dopiero w latach 1920.; konsumentom odpowiadało, że jest biała i słodkawa (w przeciwieństwie do pieczywa na zakwasie, choć nie była to żadna nowość), a piekarzom - że szybko czerstwieje, więc klienci przychodzą po nią do piekarni nawet 2-3 razy dziennie
* 1907 - pierwsze znane użycie słowa ''viennoiserie'' w znaczeniu "pieczywo luksusowe typu wiedeńskiego"