Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Śniadanie u Sędziego

Dodane 164 bajty, 21:53, 18 sie 2021
{{Cytat
| Wlej w rądel piwa dobrego, nie zwietrzałego butelkę; jeżeli mocne, dolej wody. Gdy więcej osób jak cztery daj też i więcej piwa. Wstaw na ogień. Weź Cukru ćwierć funta otarłszy go skorkami z pomarańczy. Do wazy nakraj chleba żytniego w kostkę, sera świeżego tyleż, daj sześć żółtek, ubijesz w garneczku wraz z czterema łyżkami śmietany kwaśnej, ale świeżej. Wystaw rądel z ognia, mieszaj ciągle wlewając jaja w piwo, aby się nie zwarzyło. (Nigdy na ogniu jaja wbijać nie trzeba, ale w chwili, kiedy się jakakolwiek zupa gotuje i póki kipi, mieszając ciągle, wlewać przyprawę). Nalej piwo wrzące na chleb i ser w wazie. Jeżeli Cukru nie lubisz, nie kładź go w piwo, tylko daj miałki na stół. Pomarańczowe skórki i vaniliawanilia, dziwnie dobry smak nadają piwu.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Nakwaska
| imię = Karolina
| tytuł = Dwór wiejski
| url = https://polona.pl/item/dwor-wiejski-dzielo-poswiecone-gospodyniom-polskim-przydatne-i-osobom-w-miescie,OTI4OTc4NDk/210/ | wydawca = Księgarnia Michelsena | miejsce = PoznańLipsk | rok = 18431858
| tom = II
| strony = 24–2533
}} }}