Otwórz menu główne

Zmiany

brak opisu edycji
Jakiś czas temu [[Kuchnia staropolska dla początkujących|pisałem o staropolskich potrawach]], które były zarazem bardzo łatwe do wykonania i zaskakująco współczesne, a dzięki temu w sam raz dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z odtwarzaniem dawnych receptur kulinarnych. W prostocie przepisu, jak widać, tkwi jego trwałość; jajecznicę dzisiaj przyrządza się niemal tak samo, jak dwieście, czterysta czy tysiąc lat temu.
Przepisy wziąłem wtedy z książki pt. ''Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw'', napisanej przez kuchmistrza Stanisława Czernieckiego, która pierwszy raz ukazała się drukiem w 1682 r. Napisałem wtedy, że to najstarsza drukowana polska książka kucharska. Jednak w tym roku została ona zdetronizowana! Okazało się bowiem, że już półtora wieku wcześniej wydano książkę kucharską po polsku w języku polskim – z tym że do naszych czasów nie zachował się żaden kompletny egzemplarz. Tak naprawdę, to pewne poszlaki co do jej istnienia były znane już wcześniej, ale pewności nie było, a zachowane strzępki kartek podejrzewano o bycie XIX-wiecznymi falsyfikatami. Ale dopiero teraz odryto dowód, który rozwiał wszelkie wątpliwości. Prześledźmy zatem historię tej nowej najstarszej polskiej książki kucharskiej zanim wybierzemy z niej jakiś przepis – oczywiście dla początkujących.
== „Kuchmistrzostwo” ==