Otwórz menu główne

Zmiany

Szkic:Brudnopis

Usunięte 1520 bajtów, 16:01, 30 sie 2021
UWAGA! Usunięcie treści (strona pozostała pusta)!
== Ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem ==[[File:Mendel I 095 r.jpg|thumb|]]{{ Cytat| Kaszę z ryżu tak działaj: Weźmi ryżu, coć się widzi, a czystej śmietany, uwarz ją pierwej, a potym ten ryż wypłucz, a kładź do tej śmietany, a omaścisz masłem i mieszaj, aby się nie zewrzało, tedy będzie czysta kasza, a potem, gdy dasz na misę, posyp cynamonem i cukrem.| źródło = {{Cyt | inni = red. Jarosław Dumanowski, Switłana Bułatowa | tytuł = Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca | wydawca = Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | miejsce = Warszawa | rok = 2021 | strony = 168 }}| oryg = Kaše z rajže velmi dobrá: Vezmi rajže, coť se zdá, a čisté smetany a svař tu smetanu prvé, potom tu rajži vypeř, a vlož do té smetany, a omasť máslem a míšej, ať se nesevře, a čistá bude kaše. A potom, když dáváš na mísu, pospi skořicí, cukrem a jez.| źródło-oryg = {{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Kuchařství: O rozličných krměch | wydawca = Pavel Severín | miejsce = Staré Město pražské | rok = 1535 }}; cyt. w: {{Cyt | nazwisko = Zíbrt | imię = Čeněk | tytuł = Staročeské umění kuchařské | url = https://ndk.cz/view/uuid:b59a1ff0-9f23-11ea-b6e0-005056827e51?page=uuid:c22bb072-0ef8-4002-b4f9-a5f62157cd99 | miejsce = Praha | wydawca = Stará garda mistrů kuchařů | rok = 1927 | strony = 231 }}}}