Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 2733 bajty, 23:30, 6 wrz 2021
== Kolekcja ==
=== M. Cybulska, ''Przepisy różne do gotowania i pieczenia'' (1828) ===
[[File:Przepisy M. Cybulskiej - strona tytułowa.jpg|thumb|upright|M. Cybulska, ''Przepisy różne do gotowania i pieczenia'', strona tytułowa rękopisu]]
{| class="wikitable"
|28
|}
 
Wybrane przepisy:
 
==== Żmur ====
[[File:Przepisy M. Cybulskiej - Żmur.jpg|thumb|Przepis na żmur]]
{{ Cytat
| Do siedem całych jaj bierze się kubek sklarowanego masła, trzy kubki przesianej mąki. Do wspomnianego masła dolewają się dwa kubki wrzącej wody i te zmieszane masło z wodą stawia się na ogień, aby się zagotowało, wtedy wsypuje się mąka, miesza i stawia się na węgle, aby się ciasto zaparzyło; gdy ciasto od rondla odstanie, znakiem jest, że jest już dobrym, i [w]tenczas zgarnie się z węgli i chłodzić. Gdy ciasto ostygnie, wbijają się jajka po jednemu i miesza się: wymieszane ciasto rozciąga się cienko nożem na brytfanie, woskiem wysmarowanej, papierem wytartej, posypuje się słodkiemi i drobno pokrajanemi migdałami, drobnemi rodzynkami, i przygniata się do posypania nożem, na to posypuje się cukrem drobnym i w wolny piec się stawia. Często trzeba w piec zaglądać; gdy się żmur pofałduje, znakiem będzie, że się ciasto udało; upieczone kraje się na brytfanie, wzdłuż i w poprzek w upodobane formy i przesusza się ostrożnie, aby się nie spaliło. Jeżeli się nie ma czasu doglądać, można żmur na przetaki złożyć i tak w otwartym piecu dla przesuszenia trzymać.
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Cybulska
| imię = M.
| tytuł = Przepisy różne do gotowania i pieczenia
| wydawca = Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie, rękopis MPJ/G/441/16
| rok = 1828
| strony = [8]
}}
}}
 
==== Pół-gąski ====
{{ Cytat
| Po zabiciu gęsi, natychmiast należycie ją wyprawić, kości wybrać, tylko żeby same pozostało mięso, potem wytrzyć ją wewnątrz, solą, saletrą, goździkami i pieprzem posyp, i dwoma ściśnij deskami. Te deski tak urządź, aby sos wyciśniony mógł ściekać do naczynia podstawionego, którym w dzień polewaj pół-gąski, obracając je. Gdy w tym sosie poleżą z 10 dni, wyjm je i mocno w trąbkę zwiń, obwiąż szpagatem, obwiń w arkusz bibuły każdy pół-gęsek i w dymie powieś. Gdy bibuła mocno tłustością przejdzie, zdejm ją, a świeżą obwiąż.
| źródło = ''Ibid.'', s. [12]
}}
 
==== Napój ruski ====
{{ Cytat
| Wziąć 4 łuty crema tartari, 3 cytryny cienko pokrajane, 2 łuty imbiru drobno tłuczonego, 1½ funta cukru miałkiego. To wszystko zlać dwoma garcami ukropu i niechaj stoi godzin 5; po wystudzeniu włożyć 2 łyżki świeżych drożdży i ma się tak fermentować godzin 6, potem przecedziwszy zlać w butelki, a lepiej w hlaki, i dać się ustać przez 24 godzin.
| źródło = ''Ibid.'', s. [21]
}}
== Obrazki ==