Otwórz menu główne

Zmiany

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 860 bajtów, 21:58, 25 maj 2022
== Zwierzęta czyste i nieczyste ==
Każdy, kto choć minimalnie orientuje się w żydowskich przepisach żywieniowych, wie zapewne, że Żydom nie wolno jeść wieprzowiny(choć nie przeszkadza to niektórym sprzedawcom i restauratorom w Polsce oferować np. [https://krytykkulinarny.pl/2010/01/kulinarny-ekumenizm/ „schabu po żydowsku”]). Ale sprawa jest bardziej złożona. Prawo żydowskie w swojej części dotyczącej żywności, czyli ''kaszrut'', zajmuje się głównie ustaleniem, co jest rytualnie „czyste”, czyli koszerne, a więc nadające się do jedzenia, a co „nieczyste”, czyli trefne. Najbardziej szczegółowy podział dotyczy mięsa. Zacznijmy od lądowych czworonogów i co na temat ich „czystości” mówi Biblia. {{ Cytat| Nie będziecie jedli nic obrzydliwego. Oto zwierzęta, które możecie jeść: wół, baran, koza, jeleń, gazela, daniel, koziorożec, antylopa, bawół i kozica. Możecie jeść wszelkie zwierzę o rozdzielonym kopycie, to jest parzysto rozłożonej racicy, i które przeżuwa.| źródło = Księga Powtórzonego Prawa, rozdz. 14, wersy 3–6}}
[[File:Gazelle rumination - zoom.webm|thumb|left|Impala, czyli jak najbardziej koszerna południowoafrykańska antylopa, przeżuwa pokarm (zwróćcie uwagę na przełyk).]]
* parzystokopytne przeżuwające
** [https://krytykkulinarny.pl/2010/01/kulinarny-ekumenizm/ schab po żydowsku]
* ryby
** kawior po żydowsku